Zen Bulbs - Teszt - A logika nem minden. Egy jó játék megalkotásához az embernek szívre is szüksége van.

2018.10.09

A Zen Bulbs egy varázslatos puzzle játék, amiben szépen kidolgozott grafika, hangulatos zene és az agytekervényeinket igencsak megdolgozó feladatok várnak ránk, nem kis örömet szerezve ha egy-egy nehezebb pályát sikerül megoldanunk erőteljesen érezve azt, hogy a készítők szívüket lelküket belevitték ebbe az alkotásba.

A játék felépítése nagyon egyszerű amiben külön rejlik szépségének egy darabja: adott egy zárt tér, amiben egy vagy több azonos vagy eltérő színű izzót ábrázoló ikont kell eljuttatnunk a saját színével jelző elektromosság képével szimbolizált célba úgy, hogy csak faltól falig tudjuk mozgatni az égővel jelzett ikonokat. Ez így leírva nem is hangzik túl egyszerűen, de játék közben rájövünk, hogy nem a szabály elsajátítása lesz a kihívás számunkra.

Amint elindítjuk a játékot, két mód közül is választhatunk. Az első a Classic nevet kapta, míg a másik az Endless nevűt ahol végtelen pályalehetőség áll a rendelkezésünkre, igencsak komoly kihívással nézzünk szembe ha ezt a módot válasszuk. A Classic sokkal humánusabb segítséggel vezet rá minket a megoldásokra, így egyre lassabban alámerülve a kihívások tengerében. Számomra a 15. pályától kezdett fejvakarós lenni a játék, míg a 20. pályától már már megijedtem az engem fogadó látványtól. Viszont néhány próbálkozás után sikerült kieszközölnöm a megoldást, bár volt olyan is, hogy teljesen véletlen találtam rá a sikert nyújtó végeredményre. Személy szerint ez nekem külön tetszett. 

Ahogy haladunk mindig a következő pályákra egyre érdekesebb nehezítések vagy éppen segítséget kapunk, akár egyszínű kövek formájában, amiket úgy mozgathatunk mint az izzó ikonokat, és az üres helyek betöltésére szolgálnak. Vagy ott vannak a futószalagok amikre ha ráhelyezzük az ikonunkat vagy köveinket, akkor az adott útvonalon végig szánkáznak, néha megkönnyítve, néha megnehezítve feladatunkat.

Összességében a Zen Bulbs egy nagyon kellemes puzzle játék lett, amiben a logikai képességünknek nem kis szerepet kell vállalnia, ezáltal tökéletes levezetése lehet egy fárasztó napnak. Külön pozitívumként emelném ki a filmszerű zenét, illetve a színek gombnyomásra történő véletlen váltakozását is. Nincs energia sem az alkalmazásban, ami külön dícséretes, tehát csak a kitartásunk szabhat határt a játéknak. Reklámokkal találkozhatunk majd, amit egy gombnyomással át is ugorhatunk. Tehát bátran merem ajánlani ezt a puzzle-t azoknak akik csupán pár gyors gondolkodtató játékot szeretnének letolni, akár egy fárasztó edzés után, hogy egyforma kimerültséget érjenek el vele szellemi szinten egyaránt. Az alkalmazás egyenlőre csak Play Áruházban érhető el és a következő frissítéssel bizony  a magyar lokalizáció következik, sokunk nagy örömére.