Windward - Teszt

2018.07.18

A Windward egy 15. századbeli felülnézetes stratégiai-kaland játék amiben egy hajót irányítva kell árút szállítanunk, küldetéseket végrehajtani, kalozók ellen harcolni, mindezt egy online térképen, ahol más player-ek is borsot törhetnek az orrunk alá, a játék sajnos csak Android-ra érhető el, 1300 Ft körüli összegért.

A tengerek, óceánok világa régóta foglalkoztatja az emberiséget, akár mélységeiben akár felszínen egyaránt. A kíváncsiság az ismeretlenbe, szinte génállományunkba van programozva, hogy ellenség kerül majd az útunkba, vagy szabad szelünk lesz végig a célállomásig. A windward ezt az érzést adja vissza pompás grafikával, fejlődésrendszerrel, hatalmas tengeri csatákkal. 

Amikor elindítunk egy játékot, személyre szabhatjuk a map-ot, méretét, szigetek elhelyezkedését, kalózok, illetve challenge-k mennyiségét százalékos arányban. Ha ezzel megvagyunk kiválasztjuk, hogy melyik frakcióhoz szeretnénk tartozni, Sojourn, Consulate, Valiant, és Exchange. Mindegyik más-más kedvezményt biztosít, van amelyik a hajók árából enged, de van amelyiknek a tűzereje növekszik a frakció által. Sajátos hajókkal is rendelkeznek ezáltal még változatosabbá téve a játékot, legszembetűnőbb változások inkább csak színekben és vitorlákban vannak. Tehát ha kiválasztjuk a nemzetet ahová tartozni szeretnénk, már indíthatjuk is felfedező kalandunkat. 

Alaphajóval kezdünk a saját frakciónk kikőtőjében, ahol tudunk vásárolni nyersanyagot, legénységet, hajót, de ezt pénz hiányában most még nem tudjuk megtenni, viszont küldetéseket el tudunk fogadni, amikért pénzjutalmat kapunk. Ezek lehetnek sima áru illetve utasszállító küldetések, de bizony akadnak olyan küldetések amikben kalózokat kell megkeresnünk és elsüllyesztenünk a brigantik hajóit. Később már nem vagyunk a küldetésekre szorulva pénz szerzés céljából, kereskedő hajlamú játékosok nyersanyagokat vásárolhatnak fel, és eladhatják azon a szigeten ahol a legjobb árat kapják értük. Miközben gyűjtük kis pénzünket Talents-eket vehetünk, amik a skill pontoknak felelnek meg. Ágyút, hajótestet, célzás pontosságát is erősíthetjük,  de új fegyverekre, vagy lövegre szert tehetünk egy bizonyos szint után. Több sziget található a térképen amik más-más frakció fenhatósága alá tartoznak. Megfelelő hadviseléssel, saját befolyásunk alá vonhatjuk ezeket a szigeteket is, ahol sérült hajónkat is javítják.  Ha eleget kereskedtünk és háborúztunk, unalmassá válhat a map is ahol vagyunk, akkor lehetesőgünk van Private Region-ba utaznunk, ami egy teljesen új térkép erősebb ellenségekkel, nagyobb kihívással. Hátrányhoz sorolnám a kis gombokat, amiket többszöri lenyomás után is sikerül mellé ütni, ezáltal bizony sokszor szidhatjuk a készítőket ilyen bagatel hiba miatt. Illetve az napszakok váltakozása nehezen érezhető, viharok pedig egyáltalán nincsenek a játékban, amit azért ez a viág teljes mértékben megkövetel. 

Összességében a Windward egy nagyon hangulatos, remek zenével, fantasztikus grafikával ellátott játék lett, amiben kereskedői és taktikai érzékünk is egyformán szerepet kap. Mindenképpen érdemes áldozni rá egy akció keretében, akár a kor szerelmeseinek, vagy azoknak a kereskedőknek kik nem félnek megvédeni szállítmányukat a kalózok hada ellen sem. Nézzétek meg bemutató videónkat a játékról.