Tom and Jerry Chase – Teszt – Olyan, mintha a rajzfilmet néznénk

2020.08.27

Remek ötletnek bizonyult a NetEase-től, hogy a következő játékukat, ami a Tom and Jerry rajzfilmsorozat témájára épül, egy 1v4 multiplayer játékba ültessék át. A rajzfilmszerű grafika, a rengeteg, sorozatból ismert különleges karakter, mind azt az érzést keltik játék közben, mintha valóban a rajzfilmet néznénk. 

1v4 stílusú aszimmetrikus multiplayer játékok, inkább horror stílusban találhatóak, akár PC-t, konzolt vesszük alapul, akár a mobiljátékok piacát. Talán egy kivételt tudnék mondani, a Cluck Night-ot, ami izometrikus nézetben próbálja a humor oldaláról megközelíteni ezt a fajta játékmódot. Ugyan ezt az ösvényt próbálja kitaposni a Tom and Jerry Chase, ahol oldalnézetben kell irányítanunk karakterünket, akik több ismert pályán is megfordulhatnak. Úgy, mint a jól ismert ház, ahol a sorozat legtöbb része játszódott. Ebből kétféle is található a játékban, illetve a kastély alapján is készült egy pálya, ami igazán nehézre sikerült bizonyos részeknél. 

Ha elindítjuk a játékot, egy rövidebb tutorial-ból meg is tudjuk mi lesz a feladatunk, ha egérként próbálunk szerencsét, illetve ha macskaként próbáljuk meggátolni az egerek csínytevését. Attól függően, hogy macskaként, vagy egérként szeretnénk játszani kicsit eltérő feladatok várnak ránk. Míg egérként, értelem szerűen a pályán elszórt sajtokat kell begyűjtenünk, úgy, hogy a robot egérrel fel kell derítenünk a házat, és megtalálni az sajtok lehetséges helyeit, míg utána el kell juttatni a betevő falatokat az egérlyukon át, kis odúnkba. Ha az összes elemózsiát sikerült eljuttatunk búvóhelyünkre, akkor bizony egy hatalmas egérlyukat kell ütnünk egy adott helyen, a pályán, és ha beszakadt, azon keresztül tudunk az egérrel megszökni a macska karmai elől. Persze ez korántsem olyan egyszerű, hiszen Tom vagy az aktuális sorozatból ismert macska üldözi az egereket, és ha sikerül néhány jól irányzott pofon után ártalmatlanná tennie őket, akkor bizony egy rakéta köti fel őket, akit első sorban társai tudnak kiszabadítani. Ha elég ideje van hátra az egérnek, akkor ő maga is ki tud szabadulni a rakéta fogságából, de erre kevés esély szokott lenni. 

A Macskával azért kicsit más a feladatunk, tudván, hogy neki kell meghiúsítani az egerek sajtlopó akcióját. Ő vele csak a pályán kell szaladgálnunk folyamatosan figyelnünk a sajtok mozgását, mert a térkép folyton jelzi, hogy éppen merre tartanak a nem az egereknek szánt tejtermékek. Tehát folyamatosan figyelve a térképet ki kell szúrnunk, hol érdemes elkapnunk néhány lopós kis egeret, ugyanis legalább kétszer kell őket nyakon vágnunk, ahhoz, hogy eszméletüket veszítsék és könnyű legyen őket elkapni. Utána nincs más dolgunk, mint egy szintén a térkép által jelzett rakétához odavinni, kikötözni, és jobb esetben várni, hogy ne mentse meg egy társa sem, hogy végül ki tudjuk ejteni a játékból. Ha sikerül az összes egeret így elkapnunk, akkor meg is nyertük a játékot. Ami azért nem könnyű feladat, hiszen az egerek mindent meg fognak tenni, hogy elérjék céljukat. 

A Pálya és az azon található elemek nagyon jól meg lettek csinálva, alig van valami az adott területen, amivel ne lehetne interakcióba lépni, természetesen az esetek ritka többségében mindig ellenfelünk kárára. Itt olyanokra gondolok, hogy csapóajtókat nyithatunk meg, beépített vasaló deszkát csaphatunk a másik fejére, feltekerhetjük a radiátor hőmérsékletét, vagy éppen a hűtőt nyitva hagyva lefagyaszthatjuk azt, aki éppen arra jár. Rengeteg, gyümölcsöt és tárgyat dobálhatunk egymásnak, amikkel azért szépen hátráltatni lehet az adott játékost. 

A karakterek már a játék hivatalos megjelenése előtt is nagyon szép számban megtalálhatóak, Akár Tom-ból, Jerry-ből, Tuffy-ből, De Tom barátaiból is rengeteg skin-t tudunk feloldani, amik szinte mind különleges ability képességekkel bírnak, és játékközben még hasznos dolgokat is csinálni velük, amit mondjuk, az alapkarakterekkel nem lehet.  

Különleges képességeinken kívül lehetőségünk van Perkeket beszerezni az adott karakternek, amiket fejleszteni is lehet, és ritkaságuktól függően elég hasznosak tudnak lenni. Akár Range távolságot lehet növelni velük, akár a HP szintet, de még egy kicsivel gyorsabban is futhatunk általuk. 

Összességében azt kell, hogy mondjam a Tom and Jerry Chase méltó játék a rajzfilmsorozathoz, ahol a nem csak a karakterek köszönnek vissza, hanem egy két vicces jelenet is. Nagyon jól illik a játékhoz az 1v4 multiplayeres játékmód is, amiben a karakterek kavalkádja, szintén kellemes emlékeket idéznek fel az adott részhez kapcsolódóan. Még egy endless runner játékmód is található az alapjátékon kívül, ahol könnyed kikapcsolódásra számíthat az ember, a néha feszített multiplayer harcok után. 

Szóval határozottan úgy gondolom, hogy a Tom and Jerry Chase kiváló szórakozás lehet, akár egy remek családi programnak is, de a sorozat kedvelőinek is, hiszen igazi nosztalgia bomba, ami eszünkbe juttatja kedvenc részeinket is.