Suspects: Mystery Mansion - Teszt - "Szerintem te vagy a gyilkos"

2021.05.02

A Zooba alkotóinak legújabb játéka tagadhatatlanul az Among Us alapjaira készült, néhány apró eltérő különbséggel. Hiszen itt a Zoobából jól ismert állat karakterek a főszereplők, és űrhajó helyett egy villában kell feladatokat végre hajtanunk, vagy éppen a gyilkos szerepében elintézni a többieket. 

Tehát adott 4-10 közötti játékos, akik közül egy lesz a gyilkos, míg a többiek csupán vendégként csinálják a feladatokat. Ezeket a térkép jelöli, és eléggé eltérőek lehetnek. Van amikor egy szétvágott képet kell összeraknunk, vagy a szerszámos ládába kell helyére rakni az eszközöket, Gyufát gyújtanunk, fát pakolni az égő kandallóba, vagy éppen vízvezetéket szerelnünk a híres Plumber játék alapján. Mindeközben a gyilkosnak az a feladata, hogy észrevétlenül elintézze az összes játékost. Ennek több módja is van, de a legegyszerűbb, ha oda lopakodunk a vendégekhez és úgy, hogy senki ne lássa, megöljük őt. Ekkor a holtest ott marad, és ha egy másik játékos arra jár, akkor már jelenteni is tudja a holtestet, amit akár maga a gyilkos is meg tehet. A gyilkosnak még lehetősége van lekapcsolni az áramot, ami által a vendégek nem látják a térképen a feladatukat, egészen addig míg vissza nem kapcsolják az áram ellátást. Ezzel is időt nyerve magának a gyilkos. Ha ez még mindig nem lesz elég a győzelemhez, akkor 3 bombát tud lerakni teljesen eltérő helyeken, amire a vendégeknek csupán pár percük van hatástalanítani. Ha nem sikerül, akkor a gyilkos már meg is nyerte a játékot.

Utána a játékon belül lévő voice chaten keresztül tudjuk megbeszélni, hogy ki lehet a gyilkos, ki volt gyanús, vagy egyáltalán, hogy ki találta meg a holtestet, és hogy hol? Ha valaki több játékosnak is gyanús, ki lehet szavazni, akire ha a többség megszavazza, akkor ki is dobják a villából. Ha sikerült a gyilkost kirepíteni, akkor a vendégek nyerték az adott játékot, de ha véletlen egy ártatlant dobtak ki, akkor a játék folytatódik tovább, amíg a gyilkos nem végezz mindenkivel, vagy a vendégek el nem kapják a merénylőt, mert akkor övék a győzelem.

Ez a klasszikus játékmód, de ezen felül még rengeteg mód található a játékban, amik mind a klasszikus játékmenet alapjaira vannak helyezve, apró eltérésekkel. Pl.: a Chit Chat módban játék közben tudnak beszélgetni azok akik egymás mellett vannak, illetve fal mögül is ki lehet hallgatni, hogy mit beszélnek egymással a játékosok. A Hide and Kill módban, pedig nem lehet holtesteket jelenteni, itt inkább ki kell játszani a gyilkost a feladatokkal. 

A Játék maga teljesen ingyenesen letölthető iOS-ra és Androidra egyaránt, illetve hamarosan a steam kínálatát is erősíteni fogja. Mikrótranzakció battle pass formájában található a játékban, amikért értékes karaktereket, skineket, és kiegészítőket szerezhetünk. 

Tehát a játék összességében nem igazán tud túlságosan eredeti ötletet felhozni, mégis a szépen kidolgozott grafika, a vicces karakterek, és a voice chat okozta lehetőségek miatt, mindenképpen ajánlom legalább egy kipróbálásra, még az Among Us rajongóknak is.