Red Dead Redemption 2 Companion - A kis mobil alkamazás nagy segítség tud lenni

2018.10.29

Vonatrablásért vérdíjjat tűztek ki rám, élve vagy halva! Ez a fejvadászok kedvenc mondata, mert nem kell sokat bíbelődni a fattyakkal csupán lepuffantani őket, és a hullát pedig elszállítani a legközelebbi hivatalos szervekhez a zsíros fejpénz reményében. Én, társaimmal együtt ebből nem kérünk, ezért elköltöztünk egy másik államba, ahol még egyenlőre nem ismernek minket. Letelepedtünk egy gyönyörű látvánnyal rendelkező dombon, ami távol esik minden sheriff és békebíró tevékenységi területétől. Így békésen lehet állatokra vadászni, kereskedni, pókerezni. Ámbár egyszer mikor a közeli erdőben lovagoltam véletlenül összetűzésbe kerültem két helyi vagány csávóval, akik rossz néven vették, hogy véletlen nekik mentem a lovammal, azt se várták meg, hogy bocsánatot kérjek máris fegyvert rántottak. Innentől tűztek ki rám 20 dolláros vérdíjat kettősgyilkosságért. Természetesen bevártam a sheriff-et és embereit, kik meg sem akarták hallgatni, hogy mi is történt valójában, azonnal tüzet nyitottak rám. Így már 2 sheriff, és 4 segéd halála is a lelkemen szárad. Azóta már 300 dollárra rúg a fejemért kóstált pénz, aminek következtében, csupán a pusztában élhetek és folyamatosan nyomomban vannak a fejvadászok. Menekülnöm kell, mint a vad, akire reggel még vadként tekintettem, estére már inkább sorstársként. 

Ilyen és hasonló helyzetek várnak minket a Red Dead Redemption 2. részében, ami egyenlőre csak Playstation 4 és Xbox One konzolokra jelent meg. Viszont aki jobban szeretne elmélyülni ebben a világban, és egy kis segítségre is számít, annak nyugodt szívvel ajánljuk a Rockstar által kiadott RDR2: Companion app-ot amiben rengeteg segítség és hasznos tanács áll rendelkezésünkre. Kapunk egy térképet, amit ha összekapcsolunk konzolunkkal akkor élő képet kapunk a térképről és tevékenységünkről is. Ez azoknak lehet hasznos, akiket zavar a minimap.

Második érdekes menüpont a Wheeler, Rawson and Co. Catalogue ahol egy katalógus által felsorolt termékek közül vásárolhatunk, amit meg is kapunk a játékon belül. Itt tudunk vásárolni magunknak és a lovunknak élelmet, orvosságot, amik külön tudják növelni a HP pontunkat és a Stamina szintünket. Esetleg csalit is vehetünk magunknak a vadállatok becserkészésére.

A Következő menüpont a mobil alkalmazásban a Progress, ahol statisztikánkat tudjuk megnézni, hány mission-ön vagyunk túl, illetve hány híres fejvadászt intéztünk el, plusz hány konkurens bandita "céggel" számoltunk le. Ilyen feltételek mellett bizony nem könnyű rendes embernek lenni a vadnyugaton, ahol előbb lőnek utána kérdeznek. Journal menüpont alatt pedig a játékból is ismert naplónkat tudjuk átlapozni, felidézni az eddig történteket.

A Strategy Guide menüpont alatt kapjuk a játék teljes leírását, és digitális formában az egész eredeti guide-ot, sajnos nem ingyen 3490 Ft-ért tudjuk magunkénak tudni. Addig itt nem sok mindent lehet csinálni, sem nézni. Következő választható ikonunk a Manual, amiben az alapleírását kapjuk meg a jétéknak, mint az irányítás, billentyű kiosztás, segítséget kapunk a lovaglásban, horgászásban, vadászatban. Fegyverekkel és a rablásokkal kapcsolatos információkat is megkapjuk itt. Kiválasztjuk az általunk használt platformot és letöltés után, már nézegethetjük is a látványos képeket és leírásokat. Utolsó menüpontban pedig a Social Club-os profilunkat tudjuk meglátogatni, illetve írni tudunk a supportnak ha bármilyen kérdésünk merülne fel. 

A Red Dead Redemption 2. részéről már nálunk sokkal nevesebb oldalak is írtak tesztet, ezért csupán futólag említenénk róla pár szót. Rendkívűli grafika, open world map, rengeteg interakció, és cselekvés vár minket, egy már-már amolyan survival játék jelleggel. Mivel nem csak magunknak kell ételről gondoskodni, hanem lovunknak is. Mind emellett az alvás is igen fontos, különben a stamina értékünk egyre alacsonyabb szintig képes feltöltődni. Az interakciók óráisiak lettek, nem csak leguggol a karakterünk ha átkutat egy holtestet, hanem rendesen elforgatja a testet, hogy a zsebéhez hozzáférhessen. Az állatok megnyúzása is teljes mértékben korhatáros, mivel mindent látunk, ahogyan abban az időben az állatokat lebőrözték. A lóval való utazás is külön élmény, mivel a lóról gondoskodnunk kell, megfelelő táplálékra, orvosságra, pihenésre is szüksége lehet egy adott pillanatban. Sajnos meg is tudják ölni szegényt, ami igen súlyos veszteség is lehet a semmi közepén. Ha lovat szeretnénk váltani, tudunk vásárolni lókereskedőtől, beállhatunk a lótolvajok hírhedt világába, de szabadon élő vadlovakat is betörhetünk, csupán barátkozni nyugtatgatni kell, utána máris áttehetjük a nyerget az előző pacinkról az újra, és már utazhatunk is vele. Bár volt olyan nálam, hogy a betörni kívánt ló úgy rugott fejbe, hogy ott rögtön meghalltam. Ha vadászni megyünk, használhatunk csalit, követhetjük az állatok nyomait, akár puskával, vagy nyíllal vadászhatunk attól függően mennyire akarjuk felzavarni a körülöttünk lévő élővilágot. Még mindig rengeteg mindent tudnék említeni amik érdekesek a játékban, akár a rablásokat kiemelve, igazi hírhedt törvényen kívűli banditákká válhatunk, akár lovaskocsikat kirabolva, vagy éppen lasszóra kötözött ellenségünkkel példamutatásként végig szánthatjuk  valamelyik város utcáit úgy, hogy őt húzzuk magunk után. 

Összességében a Rockstar alkotói megint egy nagyon igényes munkát tettek le az asztalra, amiről még évek után is beszélni fognak az emberek. A mobilalkalmazás pedig többféleképpen is segítséget nyújt számunkra, akár a térkép, akár a katalógus amit mobilnet segítségével tudunk használni, ha éppen munka közben jut eszünkbe, hogy nem vettünk elég orvosságot a lovunknak, akkor azt pillanatok alatt pótolni tudjuk egy kávészünet erejéig. A GTA-ból ismert történetvezetés megmaradt, de mindezt sikerült megspékelniük egy nem túl kegyetlen survival érzéssel, ami által valóban átérezzük, hogy mennyire is vad volt az a bizonyos vadnyugat.