Oddworld: New n Tasty – Teszt – Abe mobilokon is imádnivaló

2020.07.17

Akik nem napjainkban kezdték el a gamerek változatos életét élni, bizonyára találkoztak már Abe nevével, aki egy teljesen más univerzumban élő lény. Sajátos kis világukban érdekesnek nevezhető törvényeik szerint élnek, ahová a kapitalizmusnak szintén sikerült beférkőznie. A mi kis Abe-ünk, pedig már a 90-es években elrabolta szívünket, az akkori kornak tökéletesen megfelelő platformer stílus, de amennyire lehetett a maximumot hozták ki, ebből a műfajból. Olyan szinten, hogy a mostani remaster verzió a New n Tasty-nek csupán egy grafikai újítás kellett és máris a modern kornak megfelelő játékot kapunk. Az pedig számomra zavarba ejtő, hogy milyen ügyesen hozták át a játékot PC-ről és Konzolokról, szinte egy az egyben ugyan azt a játékot kapjuk. 

Ha esetleg valaki nem ismerné Abe-t, azoknak annyit elárulnék, hogy ő egy Mudokon, aki takarítóként dolgozik egy Rapturefarm nevű telepen, ahol különböző lényekből készítenek ételt. Viszont a cég épp zuhanó repülésben van, és ha nem találnak ki valami forradalmi ötletet, akkor bizony csődbe megy. Ezt természetesen a vállalat vezetői nem szeretnék, ezért egy új édességgel állnak elő a Mudokon Chops-al, ami a nevéből is adódik, hogy Abe fajával, vagyis a Mudokonok-kal szeretnék elő állítani ezt az új nyalánkságot. Abe pedig pont a tárgyalás melletti folyosót takarítja, mikor elcsípi ezt a roppant baljós beszélgetést. Sajnálatos módon Abe lebukik, miközben kihallgatja a beszélgetés, és rövid időn belül az egész farm biztonsági szolgálata őt keresi. 

Nagyjából innen indul a játék maga, ahol első feladatunk, hogy kimeneküljünk épségben a farmról, úgy, hogy közben Mudokon társainkat kiszabadítjuk. Ugyanis Abe-nek varázsereje van, amivel képes megszállni bizonyos lényeket, térkapukat nyitni, de még kommunikációra is tudja bírni a szentjánosbogarakhoz hasonlító éjszakai rovarokat. 

Mivel platformer játékról beszélünk a New n Tasty kapcsán, ezért szinte egyértelmű, hogy ügyességünkre szükségünk a pályák sikeres teljesítéséhez, amit néha elég kacifántos módon lehet megoldani. Abe ugyanis tud futni, ugrani, lopakodni, köveket dobálni, és e képességek tudatában, a lehető legváltozatosabban is tovább lehet jutni bizonyos részeken. 

Az irányítás maga kicsit nehézkes, főleg érintő képernyőn keresztül, de egyáltalán nem megszokhatatlan. Bizonyos részeknél biztos szívni fogjuk a fogunkat, és lehet többszöri próbálkozásra lesz szükségünk a továbbjutáshoz. Viszont a játék támogatja a wireless Kontrollereket, ezért bluetooth-os csatlakozás segítségével máris konzol szintű irányítást kapunk, amivel azért jóval könnyebb lesz a játék. 

Abe többfajta kommunikációra is képes, ugyanis ha ki szeretnénk szabadítani Mudokon társainkat, akkor bizony oda kell hívnunk őket egy madarakból álló csoporthoz, amiket át tud varázsolni térkapuvá, és ez által megmenekülhetnek a biztos haláltól társai. Ehhez arra van szükségünk, hogy köszönjünk nekik (Hello), és utána kérjük meg őket, hogy kövessenek minket (Follow me). Ha esetleg mégis arra szükség, hogy várjanak meg minket valahol, akkor csupán megkérjük, hogy az adott helyen várjanak meg minket (wait). A Mudokon egyébként kiválóan fütyülnek, így Abe-el két hangot mi is meg tudunk szólaltatni, amire később szükségünk is lesz, ugyanis bizonyos helyeken csak úgy mehetünk át, ha megismételjük az általunk hallott dallamokat, aminek lezárása mindig egy pukizás. Ugyanis Abe gombnyomásra képes pukizni, amire szinte minden lény reagál valamit. 

Későbbiekben Abe-nek lesz egy barátja Elum, aki egy két lábon járó lény. Elum nagyon gyorsan tud futni és nagyot is ugrik, így kiváló segítségünkre lesz az ilyen helyeken. De vigyázzunk, mert ha mézet lát, akkor se kép se hang, egyből rámar a kajára, amit csak úgy tudunk onnan elűzni, ha rá engedjük a darazsakat. 

Prémium kategóriás játékként közel 2000 Ft-nak megfelelő összegért tudjuk megvásárolni, de azt kell, hogy mondjam, teljes mértékben megéri az árát. 

Összességében a New N Tasty az egyik legjobb átirat, amivel valaha játszottam. A Konzolos verziót szinte teljes mértékben sikerült a fejlesztőknek áthozni mobilra, ami számomra óriási élmény volt. Abe pedig csúcs szuper, mint mindig. Fut, ugrik, lopakodik, kicselezi az ellenségeit, és felszabadítja a népét. Határozottan merem ajánlani Abe rajongóknak, de azoknak is, akik szeretik a kihívással és érdekes történettel ellátott platformereket. Nézzétek meg bemutató videónkat a játékról, ahol azért elég sokáig sikerült eljutni.