MudRunner Mobile – Teszt – Pöffentsük be a járgányt

2020.07.23

A MudRunner már 2014-ben bemutatkozott a nagyközönségnek, igaz akkor még early acces-ként volt elérhető Steam áruházban kizárólag PC-s felhasználóknak. Évekkel később 2017 környékén viszont megjelent a játéknak egy amolyan felújított verziója, ami már Konzolokon (Xbox One, PS4) is elérhető volt. 2020-ban pedig megjelent a Snowrunner, ami egy igen jó kis folytatásnak mondható, illetve mobilon bemutatkozott a MudRunner, ami egész szépen hozza nagytestvérei legjobb tulajdonságait. 

A MudRunner korai verziója is megkapta a Tech demo gúnynevet, ami egy picit érezhető a mobil verzióban is. De ha képesek vagyunk elvonatkoztatni az egyszerű menü-től, a kevés beállítástól, a kontroller támogatás hiányától, azt kell, hogy mondjam mégis egy egész szórakoztató játékot kapunk, nem feltétlenül csak azoknak, akiknek való életben is van tapasztalatuk a játékban felsorakoztatott óriás gépekkel. tizenöt plusz három DLC járgány áll a rendelkezésünkre a játék folyamán, amiket különböző módon tudunk kipróbálni. Feloldani őket, csak haladás pontokkal (progression points) tudjuk. A grafika nem korszakalkotó, mégis teljesen egyben van, akár a járgányokat vesszük figyelembe a vagy a környezetet. Csodát nem szabad várni, de teljes mértékben megfelelő a kor elvárásainak. A kamerakezelés már okozhat némi fejfájást, hiszen teljes egészében szinte sosem látjuk a trailer-el rendelkező monstrumokat. Ezért a kamera nézettel folyamatosan ügyeskednünk kell, ha nem szeretnénk váratlan malőrt utunk során. Az irányítás kicsit le van egyszerűsítve ugyanis gáz, fék, jobbra, balra nyíl, és ezzel az irányítási lehetőségek ki is fulladtak. Én személy szerint örültem volna egy kormánykerék irányításnak, de még jobb lett volna esetleg egy kontrolleres támogatás. Tény az, hogy ezzel az alapirányítással játszhatóság szempontjából semmi baj nincsen, de a több lehetőség mégis szabadabb érzetet kelt a játéban. Ezt sajnos nem fogjuk érezni a MudRunner-ban, hacsak esetleg egy későbbi frissítéssel nem fog bekerülni. 

Tutorial

Itt alapdolgokat sajátíthatunk el, mint a kamerakezelés, térkép megismerése, a HUD információi, átszállás módját egy másik járműbe, illetve az irányítással kapcsolatos tudnivalókat mutatja meg nekünk itt a játék. 

Missions

Számomra ez a rész is még olyan volt mintha a tutorial-t játszanám, hiszen kis távok és különböző feladatok szerepelnek itt, amikhez bónusz célkitűzések is társulnak. Itt megismerünk néhány alapjárgányt, illetve a winch (hajtókar) technikáját is elsajátíthatjuk. Hiszen az egyik küldetésben még a folyóból is ki kell húznunk egy elsüllyedt járművet. Ugyanit fogunk elsőnek darut használni, hiszen egyesével is tudunk fát gyűjteni, ha a munkafeladat éppen úgy kívánja. Szám szerint kilenc különböző feladaton keresztül gyakorolhatunk, a legegyszerűbbtől, a leginkább nehéz feladatig minden játszik a küldetések között. 

Free Game

Számomra itt kezdődik csak a játék, hiszen hat óriási map-on kell felfedeznünk elhagyatott járműveket, watchpoint-okat felderítenünk, fát szállítanunk, illetve garázsokat feloldanunk, amikért mind pontokat kapunk, bár nekem itt bug-os volt a játék, és sajnos a haladó pontokat nem kaptam meg eddig. Reméljük, ezt a hibát hamar javítják. Viszont ezek nélkül is igazi embert próbáló feladatokkal kerülünk szembe, hiszen az ismeretlen területeken szinte soha sem az egyenes a legkönnyebb út. Sokszor kell kerülnünk, sokszor elakadunk, amikor a hajtókar segítsége aranyat ér. De az is előfordulhat, hogy felborulunk a szállított tárgyakkal egyetemben, akkor viszont egy amolyan mentő alakulatot kell összehoznunk akár az UAZ-al vagy bármelyik más járművel, hogy talpra állítsuk felborult járművűnket, és a kiborult rakományt, pedig daru segítségével újra össze a trailer-re varázsoljuk. Előfordulhat, hogy az üzemanyag ürül ki teljesen a tankból, akkor is van lehetőség tartály kocsival a problémát megoldanunk.

A prémium kategóriás játékok közé sorolható körülbelül olyan 2300 Ft-nak megfelelő összegért vásárolható meg, amihez rengeteg játékidő csatolható, hiszen ha a free game mode-ot is játszhatjuk casual módon, de ha nagyobb kihívást szeretnék, akkor hardcore módon is kipróbálhatjuk magunkat, ahol bizony könnyebben sérül a jármű, hamarabb lerobban, gyorsabban fogy az üzemanyag, tehát az igazi kihívást itt fogjuk találni. 

Összességében azt kell, hogy mondjam, nagyon jó lett a Mudrunner mobilos verziója. Persze azért érezhető, hogy ez jóval butítottabb verzió, mint amit PC-n vagy konzolon tapasztalhatunk, de amik miatt sokak kedvence lett, az megtalálható a mobilos verzióban. Gondolok itt a bámulatosan jól kivitelezett fizikára, hiszen az autók viselkedése nagyon reálisra sikerültek, akár csak ha éppen nyomvonalat gyártunk egy útnak nem nevezhető ösvényen. Vagy éppen amikor már a kerék teljes mértékben elsüllyedt a sárban, és próbáljuk kiszabadítani. Hibák bizony azért előfordulhatnak, de korántsem számottevőek. Több mint tíz óra játék után, egyetlen egyszer fordult elő, hogy véletlenül az égnek állt a trailerem, de a hiba hamar helyreállt. Ezt leszámítva komoly problémát nem igazán érzékeltem. Nézzétek meg utólag élő adásunkat, amiben egy egész Free Game mode map-ot megcsinálunk.