Monster Hunter Stories The Adventure Begins - Teszt

2018.10.13

A Monster Hunter játékot remélem nem kell bemutatni konzolos barátainknak, és valószínű, hogy a tágabb látókörű PC-s cimboráinknak sem, ha valaki még nem találkozott vele, akkor annyit elárulnánk, hogy a Monster Hunter sorozat első része már PS2-ön startolt, amit a második rész követett, de sajnos csak Japánban volt elérhető. Időközben a 4. rész már a Nintendo konzolján jelent meg, a 3 DS-en. Nem is olyan régen viszont egy AAA címként jelentette meg a Capcom PS4-re és Xbox One-ra a Monster Hunter World című alkotásukat, ami az egész világot lázba hozta. Most szeptember végén pedig a Capcom megjelentette a Monster Hunter Stories-t ami durván 5000 Ft-ba kerül, viszont ha valaki sokalná érte az összeget, egy rövidebb ingyenes verziót is kirpóbálhat aminek Monster Hunter Stories The Adventure Begins a címe, nézzük is, hogy milyen lett.

Amint elindítjuk a játékot, egy nagyon hangulatos és látványos intro videó fogad minket, ami által megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy nagyjából miről is fog szólni a játék. Ami a kalandozást és a harcokat leszámítva a tojáslopás lesz, hogy megvalósítsuk szülőfalunkban az állatok és emberek békés együttélését. Természetesen ez koránstem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, ugyanis sötét erők munkálkodnak szörnyek és sárkányok képében, akiknek nem tetszik ez a harmonikus összhang ember és szörny között, ezért eltökélt szándékuk, hogy végett vetnek ennek az idillnek.

A történetet pedig érdemes mindenkinek személy szerint átélni, mert mobil játékhoz képest, egész összetett kis történetet sikerült összehozni a készítőknek, amit még minimális angol tudással is követni lehet. Amint elindítjuk a játékot, egy elég hosszú és szájbarágós tutorialt kapunk, ahol megismerkedünk szülőfalunkkal, szomszédainkkal, illetve saját házunkkal is ahol HP-t tudunk tölteni és a manuális mentésre is itt van lehetőség, csupán le kell feküdnünk aludni egy kicsit. Itt tárolhatjuk a később szükséges tárgyainkat is. Ha elhagyjuk barátságos közösségünk biztonságot nyújtó falait, akkor bizony magunkra vagyunk utalva. Igaz, hogy Navirou a macska barátunk folyamatosan velünk van, de harc közben a szurkoláson kívűl sokat nem zavar, de nem is igazán segít. Ellenben a kikeltett dinóinkkal, akiket magunkkal tudunk vinni a harcok során, sőt elég sokat meg is tudunk lovagolni a gyorsabb haladás érdekében a nagy nyitott világú térképen.  

Miközben vándorolunk szörnytojásokat felkutatva rengeteg lénnyel találkozunk majd, lesznek barátságosak, és ellenségesek is, utóbbival bizony sokszor harcba kell szállnunk a továbbjutás érdekében. A harcrendszer a tipikus körökre osztott harcra emlékeztet, de egy picit eltér, mert például, függ a csata kimenetele attól is hogy szemből érkezünk az ellenséghez, vagy éppen hátulról próbáljuk megtámadni őket, mert ha sikerül mögéjük kerülni, akkor egy plusz támadással előrébb is vagyunk. Nem skillek állnak a rendelkezésünkre az erősebb támadás érdekében, hanem 3 támadás típust közöl választhatunk: Speed, Power, Tech, amik ebben a sorrendben ütik egymást. Tehát ha olyan szörnnyel van dolgunk akinek a Speed támadás az erőssége, akkor nekünk érdemes Tech támadást alkalmazni ellene. Ha Dinóval vagy valamilyen más lénnyel harcolunk közösen, akkor bizony  a hátára ülve kombó támadásként együttes erővel még erősebb pusztításra vagyunk képesek, amikre szükség is lesz az egyre brutálisabb ellenségek miatt. 

A Monster Hunter Stories The Adventure Begins, már-már teljes értékű RPG játékként funkciónál, gondolok itt a különböző fegyverekre és támadási stílusukra, gyűjtögetni való nyersanyagokra és növényekre, illetve a ruhák változatosságára. A hatalmas terület amiben találhatunk barlangokat, vagy nyílt pusztákat. Az élőlények viselkedése, ami azt a hatást kelti, hogy valóban élnek, mivel a húsevők megtámadják a növényevőket, de minket is képesek becserkészni, és akkor bizony hátbatámadnak minket, ami a fentebb említett előnyünket, máris az ő javukra fordítják. Akkor bizony szükségünk lesz a begyűjtött gyógynövényekre, hogy visszaállítsuk a csata egyensúlyát. 

Legfőbb feladatunk a különböző szörnytojások begyűjtése, amit utána még nekünk is kell kikeltenünk, bár ez inkább kellemes élményt jelent mint nehezett. Bármikor visszatérhetünk kis hazánkat jelentő falunkba, ahol melléküldetéseket kapunk akár egy lakótól, de a hírdetőtáblán vannak az igazán vagány kihívások egy szörnyvadásznak. 

Összességében a Monster Hunter Stories The Adventure Begins mobiljátékokhoz képest nagyon színvonalasan összehozott alkotás lett, értve itt a bebarangolható Open World térképet, a sokféle állatfajt, a szörnylovaglást, és az érdekes harcrendszert. Mindenképpen ajánjuk kipróbálásra ezt az ingyenes verziót, utána pedig leteszteljük a fizetős változatát is a játéknak. Sajnos iOS-ra csak a teljes értékű prémium verzió elérhető, Play áruházban viszont az ingyenes verziót is le lehet tölteni. Nézzétek meg hangulatos bemutató videónkat a játékról.