Marvel - Contest of Champions - A Szuperhősök Bajnoksága

2018.07.23

A Marvel - Contest of Champions még 2014 decemberében jelent meg Android-ra és iOS készülékekre. Azóta viszont rengeteg változáson ment keresztül a játék, amelyek által felemelkedett a minőségi mobiljátékok kategóriájába.

1V1 típusú verekedős játékból nagyon nehéz olyan tartalmat kihozni, ami hosszú időre, akár évekre lekötné a játékosokat. Ehhez nagyon sok mindennek kellene passzolnia: Sok karakter, látványos harc, komoly de nem lehetetlen kihívás, változatos pályák, és rengeteg különféle küldetés. Ezeket a tartalmakat a Kabam fejlesztői az évek alatt elég szépen belecsempészgették játékukba. Nézzük meg részletesebben, hogy is nézz ki teljes egészében.

Adott nekünk egy Marvel univerzum, amiben rengeteg jobbnál jobb képességekkel rendelkező szuperhősök esnek egysmának látványosabbnál látványosabb módon. Természetesen minden hős harc közben kihasználja különleges képességeit, ezáltal még "Marvel"-osabbá téve a játékot. Itt nem csak arról van szó, hogy Wolverine használja a karmait, hanem regenerálódik a hp szintje, illetve Spider-Gwen nem csak hálóval támad, hanem pókérzéke is segíti őt. Ezáltal a Marvel rajongóknak kész csemege a játék, már csak azért is, mert minden filmes vagy nagyobb képregény hír után a fejlesztők mindig belevarázsolnak a játékba vmi aktuális quest-et, vagy akár karaktert is. 

Minden szereplőből többféle van, ezt a játék csillaggal jelöli, az 1 csillagos a leggyengébb, a 6 csillaggal rendelkező a legerősebb, ami a maximum szintjüket jelöli, mivel a csillagok mellett pont alapú fejlődésük is van. Tehát előfordulhat hogy egy karakter 2 csillagos 1100 ponttal, míg ugyanaz a karakter 3 csillaggal csak 1000 ponttal rendelkezik, akkor még a 2 csillagos hős erősebb. Harcosaink osztályba vannak sorolva, amik között van mutantskillscience, mystic, cosmic, és tech. Ezek a class-ok amolyan körlánchoz hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz, pontosabban üti az egyik a másikat. Vagyis egy mutant magasabb szinten indul harcolni egy skill class-al rendelkező hős ellen, a skill class-os hős pedig a science class-al rendelkezővel szemben indul egy kis pont előnnyel. Tehát érdemes jól megválasztanunk, hogy melyik hősünket visszük az adott harcba.

A Szuperhősöket kristályok nyitásával gyűjthetjük be, amiből szintén rengeteg van a játékban. Külön a csillag rangsorolás szerint is van nyitható kristály, akár napi szinten teljesen ingyen egy vagy két csillagos hős, de a három vagy négy csillagos kristályokért már bizony meg kell dolgoznunk rendesen, mivel a lehetőségek tárházát, inkább csak a bőség zavara gátolja majd meg. Kristályokat gyűjthetünk egészben vagy törmelék formában amik bizonyos darabszám után egésszé válnak. Lehetőségünk van többféle quest-et játszani, amikből az event quest: heti, havi rendszereséggel mindig újab kihívással várnak minket, akár kezdő vagy haladó játékosok vagyunk, de tudunk story quest-et is játszani, amibe egy kis történetet is belevittek. A quest-ek játékmódja nagyon hasonló. Kiválaszthatjuk meglévő karaktereinkből a csapatunkat akiket vinni szeretnénk a harcokba, ellenőrizzük, hogy összesített szintjük megüti a quest harcosainak szintjét, arra is figyeljünk, hogy milyen Class-ok lehetnek az ellenfeleinknek és úgy válasszuk ki a csapatunkat akiket vinni szeretnénk. Ha ezekkel megvagyunk, indulhat is a csata ami egy térkép alapú pontról, pontra haladó kalandozást jelent, eltérő útvonalakkal, a végén általában a legerősebb ellenféllel. A teljesített quest-ek végén kapunk catalyst-et, Iso-t amikkel majd hőseinket tudjuk fejleszteni. Néha előfordul, hogy még egy hőst is bezsákolhatunk a fejlesztések mellé. 

A Quest-ek után tudunk választani Versus módot, amiben más playerek karakterei ellen harcolhatunk. Nem online, a gép irányítja az ellenfeleinket, de valóban más játékosok szereplői ellen. Ez általában 3 különböző karatkerrel 3 meccset jelent. Amelyik három hőst vittük, azokkal 2 óráig nem lesz lehetőségünk meccset játszani, ezért ha pörgetni szeretnénk a Versus módot, akkor érdemes megtartanunk több szuperhőst is. 

Alliance néven szövetségbe is léphetünk más játékosokkal akikkel akár alliance questet vagy alliance war-t is játszhatunk. Itt érdemes előre letárgyalni a szövetségeseinkkel, hogy ki milyen útvonalat jár be a quest folyamán, mert hatással vannak egymás erejére az egymástól távol álló ellenfelek is. A war is hasonló alapon működik, de ott mi nekünk is le kell raknunk hősöket akik védeni fogják a területünket más tényleges online playerek ellen, ott viszont a gép irányítja a mi karaktereinket, miközben nekünk is támadnunk kell az másik alliance területét. Aki sikeresen legyőzi az összes ellenséget, az a csapat nyeri a háborút. 

Egy bizonyos szint után már saját magunkat is fejleszthetjük amit Mastery néven találunk a saját profilunk alatt. Itt a vérzés idejének növelését, stun-olás idejének a növelését, special attack damage szintjének növelését és még sok más dolgot tudunk fejleszteni, amik minden szuperhősre érvényesek, kivéve persze azokra akik alapból immunisak valamelyik képességre. 

A Grafika nagyon szép, az irányítás egyszerű, de mégis látványos harcot kapunk. Az érintő bal oldali részét oldal irányba ha húzzuk akkor tér ki, vagy lép előre a karakterünk, illetve hosszan nyomva pedig védekező pozíciót vesz fel. Az érintő jobb oldali részét pöccintve gyors támadást tudunk bevinni, hosszan lenyomva pedig, ha elengedjük a képernyőt, akkor egy sokkal erősebb támadással tudjuk falhoz repíteni ellenfelünket. Ahogy megy a csihi-puhi marvel módra, úgy növekszik a kis támadás jelzőnk a karakterünk alatt, ezek a hősünk csillagjaitól függően 3 vagy akár több részre is bonthatóak. az első a zöld támadás, ami egy egység, egyszerű kevesebbet sebző, és védhető támadás. A második, a két egységes sárga, ami szintén védhető, de már jóval nagyobb sebzésre képes. A harmadik pedig a piros ami videóbájátszás szerű védhetetlen támadás formájában rengeteget sebez. 

Végeredményben a Marvel Contest of Champions egy nagyon látványos, összetett, verekedős játék, amiben minden benne van amit egy mai mobil gamer megkövetel. A Marvel rajongók is megtalálhatják számításukat, akár ha a bosszúállók, galaxis őrzői, vagy éppen az X-Men csapatát szeretnék összeállítani, de arra is van lehetőség, hogy esetleg álmai marvel csapatával induljon szembe az ellenségek hadával.  Nézzétek meg bemutató videónkat a játékról.