Man or Vampire - Teszt - A vámpírok érdekesek

2018.08.12

A vámpírokkal kapcsolatos témák mindig is nagyban foglalkoztatták az embereket. A sötét középkorban, ha valamit nem tudtak megmagyarázni, könnyebb volt egy nyakatekert félelmetes mesét köré szőni, ami gyorsabban terjedt mint a legszárazabb napon bekövetkezett erdőtűz. Drakula gróf is innen szerezte hírnevét vagy inkább hírhedt nevét. Azt a rengeteg embertelen kegyetlenkedést amit elkövetett, nem tudták tudományosan megmagyarázni, mivel a narkolepsziás pszichopata fogalma akkor még ismeretlen volt. Helyette inkább a régi mesékből ismerős vámpír kifejezést aggadták rá, és ez volt az a pillanat amikor a vámpírok híre annyira lábra kelt, hogy az egész világ egyszerre kezdett rettegni tőlük. 

Azóta pedig számtalan regény, mozi, és játék jelent meg amik ezt a témát járják körül, hol alapjaiban boncolgatva, hol pedig már túlságosan is felszínesen. Mivel az örök élet okozta vágy sok embert képes elcsábítani úgy, hogy a vérívás, vagy a naptól való örök búcsú sem tántorítja el. De miközben vámpír létét élve egyre távolabb kerülve emberi mivoltától rájön ez a kárhozott élőhalott, hogy az örök élet is inkább átok mintsem áldás, mivel az a lény aki érzelmi intelligenciával rendelkezik, egy idő után a sokat látott világból, már csak egyetlenegy dolgot tud majd értékelni és az a kapcsolatok, az emberi kapcsolatok, amik múlandóak, elvesznek. Hacsak nem döntünk úgy, hogy őket is erre a szenvedéssel teli rögös útra kényszerítjük, ezzel egy olyan helyzetbe sodorva amit ő nem biztos, hogy annyira kívánt. Innentől kezdve előbb vagy utóbb úgyis elveszítjük őt. Ilyen és hasonló dilemmákat boncolgat az "interjú a vámpírral" című film, illetve a "Lestat a vámpír" című könyv, és most egy mobiljáték is a Man or Vampire, amiben a fejlődésrendszer kialakítása miatt sikerült ezt az érzést belevinni a játékba.

Két módot fedezhetünk fel, az elsővel találkozunk amint elindítjuk az alkalmazást, mivel egy rövid bevezető után, ahol kicsit megismerhetjük fő karakterünket, máris itt találjuk magunkat a táborunkban. Itt tudjuk menedzselni csapatunkat, fejleszteni karakterünket, új társakat kérni, illetve választani a különböző küldetések közül. Ha megvagyunk indulhatunk is az első mission-re, amiben már egy amolyan Point-and-Click jellegű mászkálós játékot kapunk, egészan addig amíg ellenséghez nem érkezünk mert akkor átvált körökre osztott stratégiává a játék. Nem bonyolult elsajátítani a harcrendszert, a lépésmezőink jelzik a támadás módját különböző színekkel is. Például a piros a támadás, a sárga a kombós támadás, a zöld csupán csak mozgást jelent, míg a lila a karakter speciális képességét jelzi, ami lehet védekező támadás, de akár lövés is. Majdnem minden kalandozónknak vannak plusz speciális képességeik amiket bizonyos időközönként tudnak aktíválni, de akkor hatalmas pusztítást okoznak. Ezáltal egy-egy embert különösképpen meg fogunk majd kedvelni. Rengeteg küldetés áll a rendelkezésünke, amik több szintes dungeon jellegű pályákat jelentenek. Vámpír létünk miatt természetesen csak éjszaka mehetünk fáklyával, de nekünk kell gondoskodnunk a tűz táplálásáról olaj formájában, különben elveszítjük a kezdeményezés jogát harc közben, és egyből az ellenség kezdi a támadást, ellenben ha fáklyával világítunk akkor a kezdeményezés joga a miénk. Apróság de taktikailag nagy jelentősége van. A pályákon haladva térképen láthatjuk, a legrövidebb utat a következő dungeon szinthez, de érdemes bejárnunk az egész térképet, mert hasznos tárgyakat találhatunk, akár fegyvert, ruhát, erekjét, vagy éppen olajat a fáklyához. Az ellenségek száma nem végtelen, de nagyon sokféle típus ellen harcolhatunk. Az elején még csak a mutáns növényeket kell legyaknunk, de egy idő után már komolyabb vámpír mágusok vagy Farkasemberek ellen kell harcolnunk. Sok pályán még boss szerű óriás ellenfeleket is kapunk, akiket igen problémás lehet elintézni, de nem a játék elején. Hosszú küldetésekig csak könnyített ellenfeleket kapunk, hogy megismerjük a játék menetét. Később viszont igen kiélezett harcokra számíthatunk, amikre jó lesz odafigyelnünk mert ha ember karaktert veszítünk el a harcban, őt bizony akkor már nem kapjuk vissza. 

Amíg nem indítjuk el a küldetésünket, addig a táborban serénykedhetünk, és ez az ami az egész játéknak megadja a vérszagú zamatát. Mivel emberek kísérnek minket az útunk folyamán kiknek HP szintjük van, attak damage-el rendelkeznek, Speciális képességeik vannak, amik folyamatosan fejlődnek ahogy harcolnak, de ha meghalnak akkor bizony örökre búcsút kell vennünk tőlük. Viszont a mi karakterünk mivel Vámpír szinte azonnal visszatér a harcban ha meghal, ellenben sajnos ő harc közben nem fejlődik. A mi karakterünk csak akkor képes szint növekedésre, ha emberek vérét kiszívja ezáltal vámpírrá téve őket. Mivel a dungeon-okban nem sok ember éldegél, ezért kénytelenek vagyunk a hozzánk társul szegödőtt emberek vérét kiszívni ezáltal őket is vámpirrá avanzsálni. A rossz hír a dologban az, hogy innentől kezdve vámpírrá lett emberünk már nem fejlődik a harcban és egy idő után hasztalan lesz számunkra és örökre el fogunk tőle válni. Bizony innen ered az a vámpírlétből eredendő örök dilemma, hogy kit tegyünk vérszívóvá, aki számunkra jelentéktelen és csupán csak saját fejlődésünk, étvágyunk csillapítása érdekében tettük vele ezt az életét megváltoztató fordulatot. Vagy aki nem semleges számunkra, és attól félve, hogy idő előtt meghal, ezért vámpírrá téve őt, olyan felelősséget vállalva, hogy tudván előbb vagy utóbb hasztalan lesz számunkra, mert vámpírként már nem fejlődik tovább. 

Ebből a két játékmódból felépülve tárul elénk a Man or Vampire világa, aminek grafikai kivitelezése nem éppen makulátlan, viszont legalább fixen kapjuk a 60 fps-t. A Karakterek a grafika ellenére is jól kidolgozottak, mindenkinek külön szakmája, ezáltali stílusa van, ami a harcban és kinézetében is meglátszik legyen szó akár mágusról, gladiátorról, lövészről, vagy törvényen kívűliről. Összességében azt mondom, hogy ez egy igen komoly rétegjáték, kizárólag a stílus, vagy téma szerelmeseinek, viszont őket, hosszú időre leköti ez a mobilokra készült nagyon igényes és összetett alkotás. Google Play áruházban már elő lehet regisztrálni a megjelenésre, addig viszont nézzétek meg teszt és gameplay videónkat a játékról: