"Nosztalgia" játékok mobilkészülékekre - első rész

2018.11.12

Ebben a cikk sorozatban néhány "Nosztalgia" játékot mutatunk be nektek. Prémium alkalmazások kategóriájába tartozik jónéhány játék amellyekkel akár már a 90-es 2000-es években játszhattunk PC-n vagy konzolon, most pedig mobilkészüléken élhetjük át ugyanazt azt az élményt amit akár tíz, húsz évvel ezelőtt. Ezekből a nosztalgia játékokból gyűjtöttünk össze nektek párat, amik tényleges egy az egyben adaptációk lettek, és szinte semmit sem változtattak rajtuk, esetleg az irányítás lett másképpen rendezve a más kezelőfelület miatt. Nem Toplistáról van szó, mivel ha akarnánk sem tudnánk versenybe állítani ezeket a produkciókat. A lista a teljesség igénye nélkül készült, mivel csak az általunk legérdekesebbnek tartott játékokat emeltük ki, azok közül is azokat amik nosztalgia hangulattal bírnak. Tehát kezdjük is el a listát:

Max Payne: Kivel is kezdhetnénk ha nem a 2000-es évek egyik legvitatottabb hősével Max Payne-el, akinek bosszúhadjáratát élhetjük át, már mobilokon keresztül, ahol szintén ugyanazt a komor sötét világot kapjuk, amiben szinte már az őrület határán sodrodó Max-et irányíthatjuk, az elhíresült Bullet-time effect-el. Az irányítás jóval nehezebb mint PC-n, de nem megszokhatatlan. Körübelül 1000 Ft-nak megfelelő összegért vásárolhatjuk meg magunknak akár Play Áruházban vagy App Store-ban egyaránt. 

RollerCoaster Tycoon Classic: A 90-es években a Tycoon játékok a managment simulatoroknak legékesebb darabjait tudhatták magukénak, pont mint a Transport Tycoon, Railroad Tycoon, vagy éppen a vidámpark épitős és menedzselős Rollercoaster Tycoon, ahol már nagyban foglalkozhatunk vidámparkunk rendezésével, és üzemeltetésével. Szükségünk van karbantartókra, takarítókra, banki kölcsönre, ügyes marketingre, boltos standokra, és természetesen a látógatók folyamatos parkban tartására, lehetőleg nem úgy, hogy eltévednek és ezért nem tudnak hazajutni, hanem inkább az élményeken keresztül próbáljuk itt maradásra bírni őket, vagy akár úgy, hogy mi magunk alkotjuk meg a legvagányabb hullámvasutat, amire még fel mernek ülni az emberek. A mobilos verzióban, nem csak az első rész, hanem bizony a második rész is helyet foglal. Ugyanazok a kihívások, ugyanazok az előre elkészített vidámparkok. Óriási élményeket hoz magával a játék, még a mai napig, ha valakinek van kedve időt áldozni, hogy megvalósítsa álmai vidámparkját. Az alkalmazásnak borsós ára van 1890 Ft-ba kerül, akár Play Áruházban, akár App Store-ban de ezzel szinte két játékot kapunk egyszerre, és rengeteg, rengeteg játszható órát. 

Grand Theft Auto Vice City: Tommy Vercetti a főszereplője ennek a gengszter történetnek, Tommy frissen szabadult a börtönből, és a nagyfőnökök utasítására Vice Citybe kell költözni, aminek megmintázására Miami szolgált. Ugyanaz a grafika, ugyanaz a játékmenet, és külön élmény, hogy dualshock controller-el is irányítható. A 80-as évek zenéi Vice City utcáin valami fantasztikus hangulatot kölcsönöznek a játéknak úgy ahogy a 2000-es évek elején Konzolon és PC-n. Néha textúra bugok előfordulnak, de szerencsére nem jellemző. Remek kis adatpáció lett, ami 1790 Ft-ért érhető el Play Áruházban is és App Store-ban is. Ide sorolhatnánk még a San Andreas-t, a 3. részt, és a Bully: Anniversary Edition-t is, de inkább a Vice city-t emelnénk ki, mert talán ez adja legjobban vissza a PC-s, konzolos élményt. 

Baldur's Gate: avagy Baldur Kapuja. A 90.-es évek RPG műfajának egyik legnagyobb címe megvásárolható mobilkészülékekre, nem egy olcsó darabról van szó, ugyanis 3500 Ft körüli összegért tudunk belépni Baldur Kapuján. Ami azért korántsem biztos, mivel régen ismeretlen volt a Pay-to-Win fogalma, ezért ezekben a játékokban sincs másképpen. Itt például közel 120 órányi játékidő áll a rendelkezésünkre, és egyáltalán nem biztos, hogy végére fogunk érni a történetnek. Mindenképpen egy hatalmas alkotás ami külön öröm, hogy Magyar emberek által készített  "eredeti" (nem google fordító által) Magyar nyelv is szerepel a játékban, ami sokmindenki számára érthetővé teszi a fantasztikus történeteket, amiknek abszolút főszereplője mi magunk vagyunk. 

Folytatjuk...