Lapse – Teszt – A morális kérdések játéka

2019.01.21

Kevés olyan játék van, főleg mobilkészülékekre, amik a morális kérdéseket helyezik előtérbe. Pont ezért igazán hiánypótló a Lapse az android és iOS-os rendszerű játékok piacán. Utóbbi tulajdonosai sajnos a lapse-t sem élvezhetik és egyelőre nincs is információ arról, hogy tervezik megjelentetni App Store-ban ezt a remek kis játékot. 

2078-ban a nagy világégés után újra rendezték az országhatárokat illetve a kormányzati tagok száma is megcsappant ezért történhetett meg, hogy mi magunk ülünk az elnöki székben, ami közben különböző vendégek által felvetett problémát kell megvitatnunk és döntést is hoznunk, úgy, hogy a lehető legkevesebb káros hatás érje a négy fő gazdasági ágazatunkat. Ezek pedig a Mezőgazdaság, Társadalom szint, Honvédelem, Illetve a Pénzügyi egység. Ha kapunk egy kérdést, mindig jelzi nekünk a játék, hogy az adott válasz melyik ágazatra lesz hatással. Arról nincs információnk, hogy pozitív vagy negatív hatást kapunk a döntésünk által, ezért jó, ha inkább mi magunk próbáljuk kikövetkeztetni. Igazából itt nincs jó válasz vagy rossz. A Kérdések nagy része aktuális a mai politikai helyzetre, akár Magyarországot vesszük számításba vagy akár az Egyesült Államokat is. A játék lényege pedig az, hogy válaszainkkal fenntartsuk a gazdasági egyensúlyt, ami bizony néha igen komoly feladat. Mert sokszor előfordul, hogy a szívünk mást súg, mégis az eszünkre kell hallgatni, különben hamar jogfosztott elnökök leszünk, és kezdődhet elölről a játék. Ami nem teljesen igaz, mert minden rá következő évben automatamentést kapunk, és ha el is rontjuk, csupán attól az évtől kell újrakezdenünk ahol az utolsó esztendőt befejeztük. 

Bizonyos időközönként változó módon hatásokat is kapunk a játékban, amik általában segítő jellegűek, példának okáért, ha szerencsénk van, kaphatunk olyan változást is, ami által látjuk, hogy az adott gazdasági egység pozitív vagy negatív irányba változik. Rengeteg problémával szembesülünk a játék során, amik lehetnek jelentéktelennek tűnő apróságok, de lehet olyan is, ami hatással van mind a négy gazdasági egységre, de még a következő kártyákra is. 

A Játék első része magyar felirattal elérhető, de sajnos a második részben még nincs kész a "honosítás" ezért jóval nehezebb dolga van annak, aki nincs otthon az angol nyelv sajátosságaiban. Viszont várható magyar felirat a játékba, főleg ha az első részt, picit többen töltik le kis hazánkban, mint jelenleg, ezért is szeretnénk felhívni a figyelmét azoknak, akik erre a játékra fogékonyak, mert érdemes vele foglalkozni. Nézzétek meg bemutató videónkat a játékról.