Knighthood Teszt – A Farmoló lovagok

2020.03.22

A Knights of Fury című játékról már anno írtunk egy tesztet, hogy mennyire szeretnénk, ha globálisan is elérhető lenne. Úgy tűnik, hogy elég sok fejlesztés, egy névváltoztatás, és rengeteg plusz tartalom bepakolása után végre globálisan is elérhető a Knighthood, ami sajátos grafikáján felül, az újszerű körökre osztott játékmenetével, és különleges atmoszférájával rögtön rabul ejti, az erre fogékony játékosokat. 

Tehát adott nekünk egy lovag, akinek kinézetét az elején is személyre tudunk szabni, utána pedig különböző módokon szerezhetünk kozmetikai eszközöket, amik által egyre jobban sajátunknak fogjuk érezni főszereplőnket. A Játék menete a körökre osztott stratégiai játékokra emlékeztet minket, de amint egy kicsit is elmélyülünk benne, észrevesszük, hogy egy sajátos játékmenetet reprezentáltak nekünk a fejlesztők. Ugyanis hősünk minden csata elején kiválaszthat 2 hőst, akik bizony vállvetve követik őt a szembe kerülő ellenséghez. De nem teljes értékű szereplők, mint lovagunk, vagy az enemyk, hiszen sem támadni, sem pedig sebezni nem lehet őket. Ellenben nem is támadhatnak minden körben, csak ha sikerült feltölteni a kétfajta támadásukhoz szükséges mutatókat. Base Power támadást minden csapással és kesztyűtámadással tölthetjük, míg a Rage Power-t csak a kesztyűtámadással tudjuk feltölteni. Így már láthatjuk is, hogy a Knighthood valóban nem a hagyományos körökre osztott stratégia játék, csupán alap elemeit felhasználva egy kis újítást is beleépítve a hősök, és a kesztyű támadások rendszerével. 

Ugyanis van lovagunknak az alapfegyvere mellett egy kesztyűje (gauntlet), ami fejleszthető, és idővel különböző feladatok elvégzéséért lecserélhető más kinézetűre, amikkel elsősorban minyonok begyűjtését tudjuk elvégezni. Erre még később kitérek. 11 különböző kesztyű érhető el a játékban, amiket kivásárolni tudunk Gem-ért, amiknek így igen irreális ára van. Gem-et viszont a napi küldetésekből 40 darabot tudunk gyűjteni, míg példának okáért a Lawful Gauntlet, ami az egyik legdrágább, 20000 Gem-be kerül, amit kiváltani úgy lehet, ha összesen a játékban gyűjtünk 50000 gem-et, amit saját belátásunk szerint használunk fel. Kesztyűt fejleszteni Knight Core-al tudunk, aminek beszerzése több módon is lehetséges, akár ládanyitásból, Hőseink utazásából - erre is kitérek később - vagy roaming monster küldetésből is nyerhetünk. Ezekkel a kövekkel fogjuk tudni kesztyűnket fejleszteni, méghozzá rengeteg eltérő módon: akár health, vagy attack bonust szeretnénk, megoldható. És bizonyos kesztyűk képesek különböző típusú hősöket, és fegyvereket támogatni. 

Felszerelésünket a játék régebbi verziójában nem igazán kellett megválogatnunk, hiszen ott csak alap képességei voltak, míg a Knighthoodban, már minden fegyver egy adott enemy típusra specializálódott, és képesek 100 százalékkal több sebzést bevinni az adott enemy-nek. Emiatt a Knighthood-ban érdemes minden enemy típus ellen tartani egy jól fejlesztett fegyvert. Ugyanis fegyvereink Szintenként fejlődnek, amikhez Rank is jár. Ha "rankolunk" egy fegyvert vagy armort, az bizony kinézet változással is jár. Majdnem minden rankolás után más nyersanyag szükségeltetik a fejlesztéshez. Ha a védő felszerelésünket fejlesztjük, mint a sisakot, csizmást, karvédőt, stb-t, akkor arra figyeljünk, hogy minden egyes ruhadarab egy adott támadást, stílust képes levédeni. Pl. a Magical ruhák a varázslók támadása ellen nyújt, nagyon nyújt rankolástól függően százalékos arányban védelmet. 2-es rankon 5 százalék védelem, míg 5-ös rankon már 25 százalékos az a védelem a varázstámadások ellen. Ugyanígy vannak ranged, light, vagy éppen heavy enemy-k ellen szolgáló felszerelések. Minden Rare felszerelést plus charmokkal tudunk még erősebbé tenni. Legendary tárgyakba már akár három különböző ritkaságút is rakhatunk. Amik azért ha jól válogatjuk össze őket, igazán jó képességekre tehetnek szert. 

Az alaptörténet szerint egy új lovagként kell meghódítanunk az előttünk álló 5 különböző területet, ahol Bossokat kell legyőznünk, barlangokat felfedeznünk - amikhez visszatérhetünk újra kifosztani a boss legyőzésével, bányákat szabadíthatunk fel - amik utána nekünk termelik a nyersanyagokat. Illetve majdnem minden területen találhatunk Shrine of Heroes nevű helyet, ahonnan hőseinket küldhetjük el különböző küldetésekre, ahol elég szépen fejlődnek, és ha sikeresen elvégzik a feladatot, akkor még valamilyen ajándékot is hoznak. Szóval érdemes folyamatosan fejleszteni itt is a hősöket. 

Ha szeretnénk Guildhez csatlakozni, erre is van lehetőség a játékban, ráadásul egy egész szépen kidolgozott kerekasztal körül tudjuk megnézni többi lovag társunk kinézetét, hanem még barátságos párbajra is kihívhatjuk őket. Ezen felül viszont a Leader feladata, hogy megfelelő Guild pontokért cserébe lehívjon különböző Bossokat akiknek elpusztításáért az egész klánt jutalmazzák. Itt tudjuk megnézni, hogy ki mennyi pontot gyűjtött a guildnek, vagy mennyit sebzett az aktuális vagy előző bossnak. 

Multiplayer lehetőség sajnos híján van a játék, de a Versus Arénában online játékosok karakterei ellen vívhatjuk meg harcunkat, amikért cserébe arena crest-et kapunk. Itt van a játékban egyedül, hogy minions-okat kell használnunk, amiknek beszerzése sokszor szinte a szerencsén múlik. Ugyanis csak bizonyos lényeket tudunk elkapni hunt küldetések közben, amik adott kesztyűhöz kötöttek. Ha arra szánjuk el magunkat, hogy új lényeket szerezzünk be, akkor érdemes folyamatosan figyelni a huntokban előforduló enemy-ket, és természetesen az adott kesztyűt, hogy a csata a végén el is tudjuk kapni. Ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, az elkapható enemy-k leírásánál általában egy szürke ketrec jelenik meg, és ha megfelelő kesztyű birtokában vagyunk, amivel képesek lehetünk elejteni, akkor a szürke helyett, zöld színű lesz a ketrec.

Valóban a farmolás nagy szerepet kap a játékban, hiszen sokszor kell ugyanazokat a küldetéseket megcsinálnunk, amik azért a változatosság elég tág palettáját tárják elénk. Hiszen ha szeretnénk simán Hunt-olhatjuk a régi küldiket, amiknek 3 különböző nehézségi foka van, és ha 3 csillagosra sikerül teljesíteni, utána már raidelhetjük is, ami a gyors teljesítést jelenti. Roaming Monster-ek is utunkat állhatják számos helyen, akiktől nagyon jó cuccokat lehet szerezni, ha az bonus feladatokat is teljesítjük. Onslaught Dungeon is egy elég farmolós hely, minél nagyobb szintűek vagyunk, annál mélyebbre tudunk a dungeon-ban eljutni, de 3 szinttől már elég combos tud lenni. A Monster Cave-be pedig annyiszor tudunk menni boss ellen harcolni, ahány fáklya a rendelkezésünkre áll. Mind ezek mellett, rengeteg bolt és kereskedő találhatunk különböző területeken, akiket érdemes is sűrűn látogatni, ugyanis néha elég jó dolgokat árulnak, amik sokban hozzá segíthetnek minket fejlődésünkhöz, pont úgy, mint a Dwarven Foundry, ahol törpék segítenek nekünk, abban hogy meglévő nem szükséges felszereléseinkből egy azoknál eggyel ritkább tárgyat készítenek. 

Összességében a Knighthood egy nagyon gondosan felépített játék, amiben azért a farmoláson van a hangsúly, ugyanis rengetegszer kell ugyanazokat a feladatokat megcsinálnunk. De mégis ügyeltek a fejlesztők arra, hogy ezt a lehető legszínesebben tegyük, amihez hozzájárul a tábortűz, aminek háttere mindig olyan, ahol éppen a térkép szerint tartózkodunk. Illetve a dinamikusan változó időjárás is gondoskodik arról, hogy a lehető legváltozatosabb élményt kapjuk, hogy akár hosszú-hosszú hónapokra is kellemes időtöltést nyújtson a játék, hiszen nagyszerű érzés látni, hogy mezei kis lovagunkból milyen díszes páncélzattal ellátott hősiesen legendás harcos lesz.