Kingdom New Lands - Teszt - Életem a koronáért

2018.09.01

A Kingdom New Lands szinte egyszerre jelent meg PC-re, Xbox-ra, iOS és Android rendszerekre egyaránt még 2016-ban, viszont mai napig képes akkora élményt adni, hogy érdemes róla szót említeni. A Játék sajnos nem ingyenes körübelül 3500 Ft-nak megfelelő összegért bármikor hozzálehet jutni mobileszközökön, viszont akciósan le szokták értékelni 1000 Ft körüli összegre, amiért már viszont megéri az árát. Lássuk is, hogy miért!

A Kingdom New Lands egy maximálisan leegyszerűsített, de annál jóval összetettebb survival stratégiai játék, amiben egy lovon ülő királlyal kell felépítenünk királyságunkat a semmiből úgy, hogy majdnem minden éjszaka szörnyek támadnak ránk. Mindezt egy oldalnézetes kalandjáték jelleggel, ami még működik is. Nincs túlbonyolított HUD a játékban, összesen 1 darab aranytarsolyunk van amiben gyűjtjük  aranypénzeinket, amiket akár a kereskedőtől, vadászoktól, farmeroktól szerezhetünk, viszont nekünk pedig a királyságunk védelmére kell költenünk érméinket többféle képpen is, akár íjászokat felbérelve, őrtornyok kiépítésével, és falak felhúzásával, később pedig még katapultot is tehetünk a falak elé, hogy így védjük királyságunkat a szörnyek hordái elől. 

A Védelem tökéletes kiépítésehez elengedhetetlen a terjeszkedés, illetve az új dolgozók felkutatása és felbérlése. A királyságunkat elhagyhatjuk jobbra is és balra is, ahol felfedezni váró helyek várnak ránk, akár kincses láda formájában, vagy egy roncs hajó képében amit nekünk kell felújítani és azzal egy másik szigetre hajóznunk. Bármikor dönthetünk úgy, hogy adott szigeten építjük tovább királyságunkat megnézve, hogy meddig bírjuk épp bőrrel, viszont az újabb szigetek újabb érdekességgel kecsegtetnek, de ha úgy döntünk, hogy a szigeten maradva fejlődünk és gyarapodunk, akkor még akár a lovagkorba is beléphetünk várral és lovagokkal. 

A játék felépítése is ezt a fajta egyszerűséget folytatja, ha bármit építeni, felbérelni, lebontani szeretnénk, adott számú üres karika jelzi az adott objektum felett, hogy hány aranypénzre van szükségünk, hogy interakcióban lépjünk velük, és elkezdjék az adott feladat elvégzését. Így tudjunk királyságunk területét is bővíteni, csupán ugyanezzel a módszerrel kivágatjuk a fákat felhúzunk egy messzebb lévő falat és a bent lévő dolgok már a növekvő ám de kicsiny biradulmunkhoz tartoznak, ilyen lehet akár egy vízimalom, vagy búzatábla ültetvény, de maga a roncs hajó is, ha elég ügyesen tudjuk kiépíteni a védelmet. Mivel a szörnyek majdnem minden este egyre nagyobb hordákkal támadnak ránk, mindenáron, hogy megszerezzék a fejünkről a koronánkat. 

Amilyen hangulatosak a nappalok, olyan stresszel teliek az éjszakák. Mindig izgulunk, hogy most vajon áttörik-e a falat a szörnyek, elveszítve munkásainkat, ijászainkat, vagy lesz egy nyugodt éjszakánk és másnap folytathatjuk birodalmunk növekédését. Szörnyek is szép számmal vannak a játékban, bár igazából mind egy sémára épülnek, egyre erősebben térve vissza, hogy leverjék fejünkről, utána pedig megszerezzék a koronánkat. Mivel ha nincs korona nincs király sem, és ezáltal vége is lesz az adott játékunknak, ami bizony egy újrakezdéssel jár. Ezzel sokat veszítünk mindig mikor lassítva látjuk koronánkat lerepülni fejünkről, viszont annál jobban értékeljük, amikor a reggeli harangszót úgy köszönthetjük, hogy megint nem törtek ránk ezek a mocskos szörnyhordák. 

Összességében a Kingdom New Lands a kezdetleges grafikája ellenére is egy kíváló stratégiai játék (bár a fények, és a víz tükröződése szépen ki van vitelezve), amiben a Survival hangulat olyan feszültséget ad az egész atmoszférájának, hogy szinte azonnal függőséget okoz a nehéz játékok kedvelőinek. Mivel nem egy könnyű alkotásról van szó. Arany sosem annyi áll a rendelkezésünkre amennyit szeretnék, apró hibákból bizony királyságot elveszejtő problémák születhetnek, de pont ebben rejlik a játék szépsége is, hogy sosem tudhatjuk, mi vár ránk a következő éjszaka. Igaz, hogy nem olcsó a játék, de megvétele után semmilyen plusz költség, energia, vagy gyémánt igény nincs a játékban. Én csak ajánlani tudom bárkinek,  aki kicsit másra vágyik, mint a mostani trendek. Nézzétek meg bemutató videónkat a játékról.