Interjú a Call of Duty: Mobile Bajnokság szervezőivel

2020.05.14

A Call of Duty: Mobile 2019. októberi megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend, akár a COD rajongók körében, de még talán azok is nagyon könnyen a szívükbe zárták, akik az előtt a franchise egyik részével sem játszottak. 

Így nem csoda, ha előbb vagy utóbb hazai körökben is szervezésre kerül több bajnokság. Talán az egyik leghíresebb a Call of Duty: Mobile Bajnokság, akik egy igen nívós, és rövid időn belül hatalmas népszerűségnek örvendő verseny sorozatot hoztak tető alá, ahol a Magyar klánok színe java felvonultatja magát, profibbnál profibb játékosokkal. Nagy megtiszteltetés a Smart Mobile Games részéről, hogy interjút készítethetett a Bajnokság szervezőivel: 

Sziasztok! Óriási sikernek örvend az általatok vezetett Call of Duty: Mobile Bajnokság. Elsőnek is sok olvasom és a magam nevében is szeretném megköszönni, hogy összehoztátok ezt a remek bajnokságot. Hogyan jött az ötlet, hogy belevágjatok? 

Először is köszönjük! Rengeteg beszélgetés után Adriánnal úgy gondoltuk, hogy a CoDM közösségnek jár egy jól megszervezett bajnokság.

Szerencsére sok szponzort és támogatót tudhatunk magunk és a bajnokság mögött, mint például a HELL ENERGY és szakmai csapata vagy a WebRolling aki a weboldalunk mellett a grafikai elemeket tervezik. 

Hányan csináljátok, esetleg egy rövid bemutatkozót kérhetnék? 

Jelenleg négyen vagyunk a szervezői stábba. Nyári Melinda, Holecz Adrián, Horváth Dániel és én Katona Gyula. Mind a négyen a saját klánjainkban vezetők vagyunk. 

Adrián a marketing mellett a szponzori ügyekben is segít. Melinda a szakmai ötletek kidolgozásában vesz részt. Dani a kép és videó készítést és vágást vállalta el.
Ezek mellett mind a hárman bírói tevékenységet is folytatnak. Több oldalról, több helyről kell figyelni a játékosokat a tiszta játékmenet miatt. Minden mérkőzés előtt megbeszéljük pontosan, hogy kit vagy mit kell kiemelten figyelni.

Szerencsére már nem csak munkakapcsolat van közöttünk, hanem elmondhatjuk, hogy barátként tekintünk egymásra. 

Az első fordulók hatalmas izgalmakat tartogattak, számítottak ekkora népszerűségre?

A visszajelzések miatt tudtuk, hogy az első játékhétvége előtt már nagyon várja mind a tizenöt klán az összecsapást. Alapból heti egy versenynap lett volna, de akkora volt az érdeklődés, hogy egyről, kettőre emeltük hetente a mérkőzések számát. 
Viszont nem gondoltuk volna, hogy a következő bajnokságra több mint harmincnégy klán fog nevezni. A regisztráció lezárta után is több klán jelezte részvételi szándékát, sajnos az ő nevezésüket elkellett utasítani. Nekik innen is üzenjük, sok szeretettel várjuk a season 6-al kezdődő bajnokságra!

Aki esetleg nem ismeri a verseny menetét, pár soros ismertetőt írnátok, hogy hogyan fest a verseny menete? 

Minden szombaton és vasárnap 18:00-tól indul a háború és a pontszerzés. Egy klán egy csapatot, azaz maximum négy főt tud delegálni a csatára.
Az első öt klán között oszlanak meg a pontok. Az első helyen végző klán 5 pontot kap, a második helyen végzett 4 pontot és így tovább. 
Május 31.-e vasárnap lesz az utolsó forduló, pontegyezés esetén pedig 24 órán belül egy privát játékon döntik el a csapatok, hogy ki ügyesebb, vagy ki használ jobb taktikát.

Miért pont a Battle Royal lett a verseny fő profilja? Később várható Multiplayer verseny is? 

Véleményünk szerint a Battle Royal mód egyre felkapottabb. Úgy gondoltuk, hogy először ehhez a módhoz nyúlunk szervezőként.

Több klán vezető jelezte, hogy lenne igény egy jól szervezett és minőségi multiplayer bajnokságra. Ennek a kidolgozása folyamatban van.

Esetleg ti is indultok valamelyik csapat színe alatt?

Mi, a szervezői teendők miatt nem indulunk a versenyen. Viszont a klánjaink, csapataink ott vannak és szurkolunk nekik. 

Szerintetek melyik csapatok nagyon esélyesek a győzelemre?

Ez egy nehéz kérdés. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot a klánok vezetőivel. Elmondásuk szerint folyamatosan új taktikákat dolgoznak ki és gyakorolnak.

A kialakított pontrendszer miatt bármikor megfordulhat a bajnokság állása és lehet meglepetés is. Egy-egy rossz taktikai húzás, vagy az összhang hiánya miatt akár 3-4 helyes visszacsúszást is eredményezhet a tabellán. 

A ti játékhoz való viszonyotok: Mióta játszotok, mekkora volt a legmagasabb rank amit elértetek, illetve, hogy konkrétan mi a véleményetek a COD: Mobile, mobiljátékról?

A játék kezdete után nem sokkal kezdtünk játszani. Battle Royalban és multiplayerben is legendary vagy master rankban voltunk és vagyunk.Call of Duty már évtizedek óta egy nagy név és brend a játékpiacon. Nagyon kevés játékkal tudtak félre nyúlni. Még mindig több tíz millió embert vonz ez a játék.
Véleményünk szerint talán a season 3 frissítésénél csúszott hiba a programozásba. Onnantól egyre több hiba jelentkezett a felhasználóknál, ami a játékminőségét erősen rontja.

Bízunk benne, hogy megoldást talál rá az Activison és a Tencent. 

Szerintetek mi szükséges ahhoz, hogy egy csapat megnyerje a bajnokságot?

Első sorban a csapatmunka és a közös taktika. Lehet egyénileg valaki jó, ha csapatban nem tud játszani. Azt vettük észre, hogy a megszokott játékidő jelentősen megnövekedett. Úgy gondoljuk, hogy a csapatok már nem a Pearl Harbor féle "darálást" részesítik előnyben, hanem a kidolgozott begyakorolt módszereket. Viszont pár rossz döntés vagy fegyelmezetlen játékos miatt a bajnokság is könnyen elúszhat.

Hol lehet nyomon követni, élmények ezzel kapcsolatban ilyesmi. 

Ezt a bajnokságot egy teszt időszaknak fogtuk fel, hogy a gyerekbetegségeket eltudjuk hagyni. A stream képminőségi probléma is ilyen volt.
A Facebook és a Youtube sajnos csökkentette a stream-ek képi minőségét a korona vírus miatt. A Twitch-re vittük át az élőzést, amit mindig a
hivatalos oldalunkon teszünk elérhetővé. Szerencsére ott nagyon jó minőséget tudunk biztosítani a nézőknek.

Nem sokára elkészül a weboldalunk mellett a YouTube csatornánk is és szeretnénk majd visszatérni a Facebook stream-re, ha a rendszer is engedi.

Lesznek változások a következő bajnokságon, vagy esetleg vannak új tervek? 

Terveink között szerepel, hogy az összes olyan magyar klánt bevonjuk ebbe a versenysorozatba, aki fantáziát lát abban, hogy megmérettesse magát! Mindenképpen újítás a nagy érdeklődésre való tekintettel, hogy előselejtezőt kell tartani. A következő bajnokságban már nem tud minden jelentkező a főtáblára jutni.
A mostani bajnokság első két helyezettje alanyi jogon kijut a főtáblára.

Harminckét csapat négy csoportba lesz besorsolva. Innen csak a legjobb három mehet tovább, illetve a legtöbb kill-t szerző klán szintén csatlakozik a mezőnyhöz a főtáblára. A következő bajnokságban a kill-ek számát mar külön rögzítjük a tabellán, hiszen díjjal szeretnénk jutalmazni azt a csapatot is! Ezzel is izgalmasabbá téve a játékot.Szervezés alatt van egy nemzetközi torna, de ennek részleteiről később szeretnénk tájékoztatást adni, de annyit ígérhetünk, hogy izgalmas lesz!

Köszönöm szépen, hogy elfogadtátok az interjú meghívást, remélhetőleg sok emberhez eljut így a verseny, és még közelebb érezhetik az egész szervezetet magukhoz.