Forza Street – Teszt

2020.05.07

A Forza Street megjelenését már egy éve beharangozták, ami Windows 10-es operációs rendszeren teljesen ingyenesen letölthető az óta is. Viszont Android és iOS rendszerű felhasználóknak elég sokat kellett várni a megjelenésre, de végül globálisan is megjelent a Forza Street, ami csak hangulatban hozza vissza nagy testvére képességeit, ami bizony sok rajongóban a csalódás érzését keltette. 

Elsősorban ennek az érzésnek kiváltó oka minden bizonnyal a kétgombos irányítás, amiben a gáz fék megfelelő adagolására kell figyelni a kanyarokban, illetve az egyenesekben a nitro ésszerű felhasználására is. Ebben a tekintetben a Forza Street valóban nem igazán ad autóvezetői élményt a játékosainak. Így aki vezetői élményre vágyik, annak inkább a Grid Autosport című játékot ajánlanám. De azért a Forza sorozattal a UTurn-ös srácok nekünk nem csak vezetési élményt adtak konzolon, és PC-n, hanem egy nagyon hangulatos verseny élményt is. Ahol kitapasztaljuk, hogy milyen érzés, amikor centikkel nyerünk meg minden fontosabb versenyt, vagy ha éppen a cél egyenesben sikerül az első helyre törnünk és ez által megnyerni a versenyt. Ezt a hangulatot számomra ők tudták a legjobban visszaadni. Hiába próbáltam a Gran Turismo-t, Dirt Rally-t, Project Cars, Need for Speed bármelyik részét, azt kell, hogy mondjam, igazán izgalmas verseny hangulatot csak a Forza-ban tapasztaltam. Emlékezzünk csak vissza a Forza Horizon Fesztiváljára, ahol óriási élmény volt bármilyen versenyen indulni, főleg azokon, amelyeknek útvonala keresztezte a fesztivál területét. 

Most viszont a srácoknak nagyon nehéz feladatuk volt mobilos környezetben visszaadni azt, amit Konzolon és PC-n adtak a közönségnek. De mivel tisztában vannak a lehetőségekkel, nem kockáztatták meg, hogy egy gyenge irányítású Asphalt, Vagy No Limit Copyt hozzanak létre, ugyanis 3 havonta jelennek meg az ilyen típusú játékok az újdonság halvány reménye nélkül. Ezért gondoltak egy merészet, és azt emelték ki, amihez amúgy is nagyon értenek. Így a kétgombos irányítás mellé kapunk egy elég látványos grafikát, és egy kiváló verseny élményt. 

Az irányítás valóban egyszerű, véleményem szerint mobiljátékot, túlságosan nem is szabad irányítással túl bonyolítani, mert azonnal elveszíti mobilitását, és csak fix körülmények között tudunk velük normálisan játszani. Ellenben a Forza Street-et, akár egy zötykölődő buszon is kiválóan fogjuk élvezni, pont az egyszerű irányítás miatt. Ugyanis a gáz fék kanyarban lévő megfelelő ütemezésével fogjuk tudni növelni a nitrónk mennyiségét, ami 2 "palackra" van osztva, így kétszer használhatunk gyengébb nitrót, vagy egyszer egy duplát. Ezeknek időzítése nagyon fontos lesz a kiélezett meccseken, mert kb. ettől függ, hogy nyerünk-e vagy veszítünk. 

A játékban található egy Story mód, ahol a 4 kategóriába sorolt Class-ok (Sport, Street, Muscle, és Super), által megszabott versenyeken kell részt vennünk. 3 Epizódra bontották a játék történet szálát, ami nincs túlságosan túlbonyolítva, rövid dialógusokból tudjuk, meg hogy éppen milyen verseny lesz a következő számunkra. 

A Sztori mellett még találhatóak Spotlight nevű versenyek, ahol egy adott különleges autót nyerhetünk meg, ha sikeresen teljesítjük az összes versenyt. 

Ha az autónkat szeretnénk fejleszteni, arra motorisztikusan van lehetőség, de sajnos design-t nem tudunk rajtuk változtatni, maximum a színek egy nagyon korlátozott palettájából, viszont a matricákat minden autó 3. csillag megszerzése után kapja meg, ahol szintén csak a színeken tudunk változtatni. Viszont az autó motorját, nem csak lehet, hanem kell is tuningolni, ugyanis ajándékcsomagban maximum 3 csillagos autót tudunk szerezni, onnantól nekünk a dolgunk hogy felhúzzuk akár 5 csillagosra is. Erre az Upgrade versenyek lesznek hasznunkra, ahol különböző alap kipufogókat, szűrőket, vagy éppen fékeket tudunk beszerezni. Később, amikor már komolyabb tuningolásra lesz szükség, akkor már adott Classokra lebontott alkatrészeket tudjuk használni autónkhoz, ezért egyre nehezebb és nehezebb lesz a fejlesztés, ami elég sok farmolást kíván meg. 

Van multiplayer lehetőség a játékban Rivals néven, bár ez nem valós mulitplayer, hanem csupán online játékosok autó ellen vehetjük fel a versenyt, akiket a gép maga irányít. Viszont így is össze lehet hozni, nagyon kiélezett versenyeket. 

Összességében a Forza Street nem akar több lenni, mint ami: egy látványos videókkal teletűzdelt kétgombos irányítású verseny játék, ahol nem a vezetési élmény kerül középpontban, hanem a verseny érzése, amit kiválóan tudtak nyújtani nekünk mobilos felhasználóknak. A grafikával nekem semmi bajom nem volt, majdnem ugyanúgy fest, mint a Windows 10-es verzió, míg a hangok valami eszméletlen jók lettek. Erőteljes V8-as öblös motorhangok a muscle car-oknál, a Porsche-k jellegzetes hangja is visszaköszön majdnem mindegyik típusnál. Így azt kell, hogy mondjam, aki el tud vonatkoztatni a 2 gombos irányítástól, annak bizony hosszú távon is nagyon szuper élményeket adhat a Forza Street, amiben néha igen nehéz eldönteni, hogy a Halálos Iramban c. film valamelyik verseny jelenetét nézzük, vagy a Forza Street-el játszunk.