Final Fantasy XV Pocket Edition - Ott van a világ a zsebünkben

2018.07.14

A Final Fantasy világát pár mondatban körülírni kizárólag a teljesség igénye nélkül lehet. Csúnyán leegyszerűsítve, azt mondanám, hogy ez a világ az, ahol a technika és a fantasy, a tudomány és a spirituálitás a lehető legkellemesebben fonódik össze, olyan történetekben, amik úgy illenek a játék világához mint egy végtelennek tűnő meseszerű álom.   

2016 második felében jelent meg a Final Fantasy XV konzolokra ami egy igen jól sikerült előzmény filmmel mutatkozott be Az Ősök Gyűrűje címmel. Fél évvel később pedig már a Final Fantasy Pocket Edition iOS-ra és Android-ra is megkérkezett, amiben a XV történetét játszhatjuk újra, vagy elsőnek végig. 

Aki szeretne egy kicsit is tisztában lenni a történettel, vagy bepillantást szeretne nyerni ebbe a világba, annak mindenképpen javaslom a Final Fantasy Kingslave (Ősök Gyűrűje) című filmet, amiből sokminden kiderül az alaptörténettel és a helyszínekkel kapcsolatban. A játék főszereplői viszont szinte ismeretlenek maradnak, kivéve a stáblista utáni pár másodperces jelenetet. 

A történet spoilermentesen úgy nézz ki, hogy négy jóbarát, akik közül az egyik egy herceg, hazafelé tartanak, mert otthon súlyos családi gondok adódtak. Itt is kezdjük el a játékot, történetesen mikor útunk közepén lerobban az autónk, és bizony szerelő segítségére szorolunk Cindy személyében, aki pár apró szívességért hamar megjavítja nekünk szeretet járgányunkat. Innen már csak bonyolultabb lesz a történet. Viszont ezek a küldetések által ismerhetjük meg a kezelését a játéknak, illetve az elég komoly RPG alapokon fekvő fejlődésrendszert. Hasonló mint a teljes verzióban, de itt pocket edition lévén nincs annyira túlspirázva. 

A játék írányítása egyszerű amolyan point-and-click jelleggel oda kell pöccintenünk ujjunkat ahova menni szeretnénk, vagy arra a tárgyra amelyikkel interakcióba szeretnénk lépni. Utána már nézhetjük is a történéséket, kivéve ha komoly akcióban vagyunk, mert akkor bizony a warp (teleport) támadást mi hívjuk be, hosszú érintéssel a képernyőn az ellenségre, míg a védekezésért vagyis a dodge teleportálásért is mi vagyunk a felelősek. A Szimpla támadást a játák maga irányítja, de a fegyvereket Noctisnak már mi szabhatjuk meg, feltéve hogy megvásároltuk őket valamelyik boltban. 

a Fő játékból ismert fontos elemek mind szerepelnek a pocket edition-ben is, pontosan mint a kocsikázás, táborverés, vacsorázás, fejlődésrendszer, bár-bár szinte mind egy picit leegyszerűsítve, akárcsak a grafika is ami mobiljátékhoz képest nagyon szép, és külön dícséretes, hogy készülékünkhöz mérten személyre is szabhatjuk akár az FPS számot, a felbontást, vagy a textúrák részletességét is. 

A játék sajnos nem ingyenes, Final Fantasy játékhoz mérten is elég borsos ára van. Külön is meg lehet venni a chapter-eket, de persze ez a legdrágább verzió. A legolcsóbb is hozzávetőlegesen 5000 Ft-ot kóstál. Viszont az első fejezetet teljesen ingyenesen ki lehet játszani, utána kell csak döntenünk, hogy hajlandóak-e vagyunk pénzt áldozni a többi chapter-ért. Érdemes elgondolkodni rajta, de azért a konzolos verzió is majdnem ugyanennyibe kerül és amíg a pocket edition aranyos kis játék addig a Final Fantasy világ mélységet az eredeti verzió jobban vissza adja.

Összességében a Final Fantasy XV Pocket Edition egy remek kis mobiljáték ami 5000 Ft ellenében hosszútávú szórakozást nyújthat akár a Final Fantasy rajongóinak, akár a kalandjátékok szerelmesinek egyaránt. Viszont ezen felüli mikrótranzakciókra, illetve reklámra egyáltalán nem kell számolnunk. De ne feledjük el, hogy ennek az eredeti verziója már debütált Konzolokra és Pc-re is, ami azért sokkal jobban tükrözi ennek a világnak a varázsát. Ez a verzió inkább csak a rajongók előtt tisztelgés az eredetihez képest vicces látványvilággal. Nézzétek meg bemutató videónkat: