Diablo Immortal - Pro VS Kontra

2018.11.07

A 2018-as BlizzCon-on hatalmas port kavart egy hír, miszerint a Diablo következő része a Diablo Immortal mobilkészülékekre fog eljönni. A Fejlesztésen a Blizzard közösen a NetEase-vel (Knives Out, Identity V, Cyber Hunter) dolgozik. A rajongók viszont csalódásuknak hangot adva dislike és negatív komment formájában szabályos virtuális lincselésbe kezdtek a hír hallatán. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a hivatalos trailer alatti közel ötszáz ezres dislike és csupán alig 19 ezres like. Mi most pár pontban utána járunk, hogy vajon tényleg jogos-e a felháborodás, vagy csupán előítélek közepette történő csalódásnak vagyunk a tanúi. 

A Diablo első része még 1996-ban debütált megteremtve ezzel az izometrikus Hack-and-Slash játékok műfaját, ami mobilkészülékeken az egyik legnépszerűbb műfaj, nem kevés játék jelent meg hasonló elemekkel mint a Diablo. Természetesen egyik sem tudta hozni azt a színvonalat amit a Blizzard fejlesztői által már megszoktunk. Voltak nagyon jó próbálkozások mint például a Darkness Rises, vagy a Dungeon Hunter de apró hiányosságok miatt sajnos nem tudta hozni az elvárt szintet. Pont ebből kiindulva az első érvünk egyből egy Pro miszerint a mobiljátékok bevétele már vetekszik egy AAA-s PC-s játékával ami bizony nem kevés kiadót gondolkodásra bírt, hogy olyan játékokat fejlesszenek Mobilokra, amit még a bennük lévő hardver el sem bír, lásd.: Fortnite. Akkor miért pont a Diablo-nak ne lenne Mobilos portja amikor a Noname fejlesztők aratják le a babérokat a Blizzard által megteremtett műfajban. Nem a Copy játékok magatartására akarjuk felhívni a figyelmet, csupán érzékeltetni, hogy a Diablo-nak már régebb óta is itt kell lennie, hogy megvédje nevét a mobiljátékokkal szemben. Ami kapitalista nyelven annyit tesz, hogy a mobiljátékokból is megfelelő bevételt termeljen, amit a konkurens játékok élveznek már egy jó ideje. Második Pro érvünk nem más mint a Blizzard maga! Mivel ők pont azok a fejlesztők köré sorolhatóak akik, nem adnak ki gyors igénytelen munkát a kezükből. Inkább ülnek még rajta, de az akkor minőségi legyen, és most itt hagyjuk figyelmen kívül a Warcraft mozifilmet. Mert játékok terén azthiszem kijelenthetjük, hogy nem okoztak csalódás a rajongóknak. Eddig. Valóban?

Következő pontunk, amihez Pro-t és Kontra-t is tudunk sorolni az nem más mint a Mobiljáték fejlesztő cég a NetEase Games, akikkel közösen dolgozik a Blizzard a következő Diablo-n. A NetEase-t sok támadás érte, hogy sok copy játékuk van. Ez igaz, kezdetleges hírünket bizony a PUBG Mobile copy-aikból szedték össze mint pl.: Knives Out, Rules of Survival, Survivor Royale és a most következő címük a Cyber Hunter is sok hasonlóságot mutat de ezúttal a Fortnite-al. De azért Pro-ként máris kiemelném, azokat a címeket amiket szintén ők csináltak és akár még eredetinek is mondhatóak pontosan úgy mint az Identity V, vagy a King of Hunters, de ne feledkezzünk meg a beta állapotban lévő The Day After Tomorrow-ról sem, ahogyan a Stormy Island-ról sem. Bárhogyan is nézzük ezek a címek elég ígéretesnek tűnnek mobileszközökön. A Blizzard pedig biztos nem fogja engedni, hogy lemásolják a Crusaders of Light-ot. Szóval ettől nem kell tartania senkinek.

Másik Pro-Kontra pontunk pedig nem más mint azok a srácok akik magyarországon egyedül próbálhatták ki a Diablo Immortal-t és az ő véleményük. Sokan bizonyára már sejthetitek, hogy igen a GameDayIroda-ról beszélek, ahol a srácok elmondták élményüket a játékkal kapcsolatban, és igen említik ők is a videóban, hogy nyilván megvette őket a Blizzard, de mindenképpen érdemes meghallgatni véleményüket a játékról. Mivel ők az egyetlenek kis hazánkban akik tolhatták a Diablo Immortal-t ezért jelen helyzetben az ő véleményüket is érdemes megemlíteni miszerint nagyon jóra sikerült a játék, mint történetben mintpedig irányításban. Nem lassú a játék, megmaradt a látványos pörgős játékmenet aminek mi is csak örülni tudunk. Egy hatalmas kontra érvünk van a Diablo Immortal-al szemben és az pedig nem más mint a gyűlölet  hullám amit kiváltott a játék bizonyos emberekből, ahelyett, hogy megadnák az esélyt annak a lenyügöző érzésnek, amikor zsebünkből kipapva mobiltelefonunkat bárhol játszhatunk DIABLO-t

16. perctől érdemes nézni a viedót a Diablo Immortal-lal kapcsolatban.