Dead Cells – Teszt – Indulhat a Roguelike móka

2020.07.06

A Dead Cells már egy jó ideje elérhető PC-re és Konzolokra, iOS rendszere is jóval előbb érkezett, mint Androidra, de most már Play Áruházból is megvásárolható ez a remek Roguelike játék, amit a Playdigious hozott el mobilplatformra, akiknek az Evoland két részét is köszönhetjük. 

A Dead Cells pedig kategóriáját tekintve talán a legjobb, ami jelenleg elérhető, de nézzük is meg, hogy pontosan miért. 

Roguelike játékot készíteni bizony nem túl könnyű, hiszen mindig előröl, kezd kezdenünk az adott pályákat, amikor meghalunk, és ez bizony elég hamar unalomba fulladhat, ha nem tudják elég változatossá tenni. Szerencsére a Dead Cells ennek tekintetében bizony elég változatosra sikerült, a random generált pályákkal, és a változatos fegyverekkel egyetemben. 

Tehát adott nekünk egy hős, aki ebben a dungeon-ban rekedt, és onnan próbál meg kijutni, különböző pályarészeken és Boss-okon át. A Játék grafikája a pixeles megvalósítás ellenére is nagyon szép lett, ami miatt érezhető egy kis retro Prince of Persia érzés is, de a játékmenet már alapjaiban eltér. Rengeteg fegyver áll rendelkezésünkre, amiknek tervrajzait is begyűjthetjük, hogy így nagyobb eséllyel bukkanjuk rájuk egy ládában, vagy shopban. 

Külön hősünket is tudjuk fejleszteni, különböző pályán található elemekkel, de minden map végén választhatunk egy passzív skill-t is. Ezekkel növelhetjük támadásunk erejét, és HP szintünket is. 

Az irányítás nem könnyű, de nem megszokhatatlan érintővel sem. Ráadásul bizonyos dolgokat személyre is tudunk szabni, pl. a gurulást gombbal szeretnénk aktiválni, vagy csupán a képernyő bármely részén jobbra vagy balra húzzuk az ujjunkat. De van lehetőség Wireless kontrollerrel játszani, ami azért konzolos játékosoknak kész megváltás lehet. 

A pályák nagyon változatosak lettek, ahogy az enemy-k is. Meg kell ismernünk őket, hogy tudjuk éppen milyen jellegű támadás a hatásos ellene.   Van, akit egyszerűbb távolról elintézni, de vannak olyanok, akiknek mindenképpen a hátuk mögé kell kerülni, ha sebezni akarunk rajtuk. Aztán a többféle repülő ellenségek, akik hirtelen irányváltással támadnak, de vannak brutális harcosok, távolról támadó varázslók. Változatosan kidolgozott pályák nagyon hangulatosak lettek, akár a csatornára gondolok vagy a hegyi falura. Bizonyos részenként teleport kapuval tudunk közlekedni, hogy az egész pályát fel tudjuk deríteni.Ha az első boss-t legyőzzük, utána megnyílik számunkra a Daily Challenge, ami egy teljesen új map, sokkal nagyobb mint amiket eddig megszoktunk, és sokkal veszélyesebb ellenségek rejtőznek benne, szóval ezt csak sok gyakorlás után ajánlom. 

Összességében a Dead Cells mobiljátékok körében bizony nagyon előkelő helyet foglal el, ha talán nem a legjobb ilyen jellegű játék. Elég borsós áron, hozzávetőlegesen 3000 Ft-nak megfelelő összegért lehet megvásárolni, és bizony nem könnyű egyről a kettőre jutni, de ahogy egyre jobban ki ismerjük az ellenségeinket, úgy egyre könnyebben és gyorsabban fogunk tudni tovább jutni. Határozottan ajánlom azoknak, akik szeretik a komoly kihívást egy játékban.