Command & Conquer Rivals – A nagy öreg belebújt egy új köntösbe és visszatért, ezúttal mobilkészülékekre - Teszt GDI frakció

2018.12.09

Megjelent a Command & Conquer Rivals. App Store-ban és Play Áruházban is elérhető, ami egy a 90-es évek nagy stratégiai játékok alapján készült modern feldolgozás, aminek még a régi klasszikus elemeket sikerült megtartania.

Ha a 90-es évek stratégiai játékairól beszélünk egészen biztos, hogy valaki elsők között fogja említeni a Command & Conquer játékokat, mivel a Westwood fejlesztői igencsak profi címekkel örvendeztették meg a kor nagy stratégáit. Olyan címekkel lopták be magunkat a szívünkbe, mint a Command & Conquer, Dune 2000, Red Alert, vagy a Tiberiun Sun. Mind más korban, más technikával, de azonos stílussal rendelkeztek, nem kevésbé stratégiai tudásunkra építve az összes játékot. Más-más frakciók, rákényszerítették az irányító parancsnokot, hogy megfelelő képen reagáljon a bekövetkezett változásra. 

A C&C Rivals a Command & Conquer és a Tiberun Sun játékok frakciót használják fel, nagyon hasonló egységekkel, mint a Rhino (géppuskás Hammer) vagy a Predator Tank. 9.-ig szintig csak GDI oldalt választhatjuk. Ha elértük a szükséges szintet, akkor nyílik meg a NOD frakció. Viszont addig rengeteg mérkőzést le kell játszanunk. Szükséges is, mert nem egy sima Clash Royale klónról van szó, itt egyáltalán nem mindegy milyen egységeket vonultatunk fel, mivel szinte minden egységnek megvan az adott ellenfele, amit könnyen képes támadni, függetlenül attól, hogy légi vagy földi egységről beszélünk. 

A Játék alapfelépítése valóban a Clash Royale-hoz hasonlít, de ez egészen addig tart, amíg kiválasztjuk, hogy melyik 6 egységet szeretnénk magunkkal vinni a csatába. Innentől kezdve viszont javában eltér a játékmenet, és sokkal inkább áttér a régi C&C hangulatba. Fog of War, Harvester, Épületek, Rakéta silók állnak rendelkezésünkre, amiknek felhasználásuk nagyon jól megfontolt lépésektől függ. 

Adott a térkép, ahol van a mi és ellenségünk főépülete, tiberiun föld, két semleges terület, aminek elfoglalásával tudjuk aktiválni a pálya közepén lévő rakéta silót. 100 Tiberun áll a rendelkezésünkre az elején, ami folyamatosan termelődik. 60 Tiberiun-ért vásárolhatunk harvester-t amivel meggyorsul a tiberun termelés. Érdemes egyből megépíteni, mert később már úgysem biztos, hogy lesz rá elég kristályunk. Az a paklinkba berakott kártyáktól függ, hogy milyen épületek állnak rendelkezésünkre: Barracks, War Factory, Helipad, Tech Lab, Minden épületnek 6 egysége van, viszont ezek csak akkor oldódnak fel, ha ládából kinyitjuk őket. Utána már aranypénzért lehet fejleszteni őket, amiket meccsekért kapunk. 

Az egységek kivitelezése nagyon változatos lett, ezáltal lett a játék tele stratégiai elemekkel. Mivel nem mindegy, hogy mi ellen mivel támadunk. Ha légi egységekre támaszkodunk, akkor sok nagy tűzerejű egységet leszedhetünk, de néhány rakétás bizony keresztülhúzhatja számításinkat. Taktikai lépésekre lesz szükség a rakéta siló elfoglalásakor is. Ugyanis vannak pályák ahol három elfoglalni való rész található, de van ahol csak kettő. Ezeknek a területeknek a birtokba vétele függ, az egységeinktől és az időtől, mivel érdemes úgy taktikázni, hogy kilövés előtt nálunk legyen a több elfoglalt terület, mert akkor a löveg az ellenség fő épületébe fog becsapódni. Két rakéta elég a becsapódáshoz, de simán lerombolhatjuk mi is egységeinkkel az ellenség bázisát. 

Összességében a C&C Rivals hozta a régi megszokott stílusát mind látványban, mind a hangok terén: "Unit Ready, Unit Lost, Mission Accomplished". Az egységek különböző támadási és harci stílusuk miatt stratégiai érzékünkre igazán szükségünk van. A gyors mérkőzések miatt pedig gyorsan kell reagálnunk a kialakult helyzetre, pont, úgy ahogy azt még a Westwood-os időkben a single player kampányokban. Mindenkinek ajánljuk a játékot, aki egy továbbfejlesztett Clash Royale stílusra vágyik, vagy akik régen szerették a sorozatot és valami hasonlóra vágynak. A Smart Mobile Games saját szövetséget (alliance) is készített a játékban, akik esetleg egy jó társaságban szeretnének játszani, mivel segíteni is tudják egymást az Alliance tagok kártyák ajándékozásával. Úgy fest, hogy az idei év egyik legjobb mobilos stratégiai játékának megszületésének vagyunk a tanúi. Nézzétek meg gameplay videónkat a játékról, ahol jobban megtudjátok nézni az egységeket akció közben.