Call of Duty: Mobile - Teszt - Az idei év legjobban várt mobiljátéka

2019.10.07

A Call of Duty első része 2003 Októberében került a nagyközönség elé, még az Infinity Ward fejlesztése alatt, az Activision kiadásában. Míg a 3. résztől a Treyarch fejlesztői kapták meg a projectet. A Későbbi részek alatt az alkotói folyamatok e két brigád kezei közül kerültek napvilágra. Fejlesztő csapattól függetlenül, majdnem mindegyik cím hatalmas népszerűségnek örvendhetett, és elég nagy rajongó tábort tudhatnak magukénak. A háború különböző időszakait bemutató játék First Person Shooter-ként lopta be magát a játékosok szívébe. A kezdeti részeknél a kiváló hangulat ejtette rabul az erre érdeklődőket, míg a későbbi részekben a hihetetlen jól eltalált feeling mellé még a multiplayer és zombie mód adta izgalmakat is megismerhettük. 2019 Októberében kerül az áruházak kínálatába a legújabb rész, ami a Modern Warfare címet viseli és szintén az Infinity Ward munkája által. Mind e közben szépen lassan megjelent mobilos platformokra az egy évvel ezelőtt még Call of Duty Legends of War névre keresztelt mobilos változat, ami Október 1.-én debütált Call of Duty: Mobile címen, Android és iOS rendszerű készülékekre. Az óriási népszerűsége vajon csak a hatalmas név miatt van? Vagy tényleg kaptunk egy konzolos, PC-s szintű játékot Mobilkészülékeinkre? Járjunk utána!

2019. Október 1. Budapest

A szokásosnál is nagyobb nyugalom van az utakon, a város csendjét, csak egy néha felbukkanó villamos próbálja meg megtörni, kevesebb fiatalt is lehet látni az utcákon, még a hideg dacára is. Ám ez a csend nem éppen a békeidőket tükrözi, ugyanis a mobilvilágban ezen a napon óriási háború kezdődött el, hiszen megjelent a Call of Duty: Mobile a Tencent és a TIMI - J3 Studio gondozásában, természetesen az Activision által kiadva. A játék már a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendet a megjelenés előtt is, amit tökéletesen beigazolt a letöltések vagy az éppen játszott meccsek száma is. Ugyanis a megjelenés utáni hétvége előtt már több mint 25 millió játékos töltötte le a Call of Duty: Mobile-t, és a cikk megjelenésének időpontjában több mint 241,970,000 lejátszott meccs volt.

"Mindenek előtt, soha ne félj! Az ellenség, aki téged meghátrálásra késztet, abban a pillanatban ugyan úgy fél tőled"

Játékmódok

A játék elindítása után egy rövid tutorial után máris a mulitplayer részben találjuk magunkat, ahol 5 játékmód közül választhatunk Frontline, Teamdeathmatch, Domination, Search and Destroy, és a Practice VS. AI. A Frontline-ban 5 társunkkal kell 5v5 meccset játszani, ahol az a csapat nyer, akik előbb elérik az 50 kill-t. A Teamdeathmatch-ben hasonló a helyzet, csak 40 kill elég már a győzelemhez. A Dominiton-ben három pozíciót kell tartanunk, amik növelik a pontjaink számát, és amelyik csapat eléri a maximális pontszámot, az nyer. Search and Destroy a legtaktikusabb játékmód az összes közül. Itt is 5v5 összecsapást játszhatunk, de a többi játékmóddal ellenben itt nincs respawn, tehát ha meghalunk meg kell várnunk, míg vége a meccsnek ha, szeretnék újra akcióba kerülni. Ebben a módban a két csapat terroristákat és elhárítókat alakít. Ahol a terroristák feladata egy bomba aktiválása a két lehetséges hely bármelyikén. Míg a terrorista elhárítók feladata megakadályozni a merényletet. A Nyertes csapat 1 pontot kap, és ebből kell 6 a győzelemhez, ahol félidőben szerepet cserélnek a csapatok. Ha gyakorolni szeretnénk, akkor arra van is lehetőség a Practice módban, ahol mesterséges intelligenciával irányított enemy-k ellen vonulhatunk fel. Körülbelül a 10-es szint elérése után megnyílik a ranked March, ahol rangsorolt játékokat játszhatunk, néha komolyabb ellenfelek ellen. Ha elértük a 7-es szintet, akkor megnyílik számunkra a Battle Royale mód, ami alapjaiba véve nem igazán tér el a jól megszokott Battle Royale játékoktól, viszont 6 Class-ból választhatunk, amik 1 Passzív és egy aktív képességet kapnak. A Scout, Medic, Clown, Ninja, Defender, Mechanic, és a közelgő Airbone, mind-mind olyan karakterek, amit teljesen sajátos játékstílust követelnek meg, amikről később egy cikkben részletesen ki fogunk térni. Coming Soon felirat olvasható még az első játékmód alatt, amivel kapcsolatban valószínűleg Halloween környékén kapunk feloldást, mert valószínűleg a Zombie mód campaign-ot fogjuk megkapni, de ez egyelőre még nem hivatalos információ.

Grafika

A Játék gyönyörűen fut, nem lehet igazán okunk panaszra. Több készüléken csak Low grafikai beállításra van lehetőség. Ez nem feltétlenül a készülék teljesítményét minősíti, csupán a készítők úgy ítélték meg, hogy ezek a beállítások a legmegfelelőbbek az akadás mentes, közös játékmenethez. bármelyik játékmódban, néha egy kis lagg előfordulhat, de egyáltalán nem olyan mértékben, hogy az a hosszas játékélményt rontaná. Grafikailag maximum beállításokon pazar látvány fogad minket. Akár a Battle Royale módban a tájat szemléljük, vagy éppen a fegyverek viselkedését Multiplayer módban. Valószínűleg, ahogy egyre jobban optimalizálják, ezek a beállítások egyre több opciót fognak tartalmazni

Játékmenet

Maga a játék mobilos viszonylatban hihetetlen jó élményt ad. Élvezet vele játszani. A Kill Cam-ot ne vegyük készpénznek ugyanis elég bug-os, míg a hitbox rendszer elég lazára sikerült, valószínűleg a fejlesztők nem véletlenül alkották ilyenre, hogy a kezdő játékosok is könnyebben tudjanak érvényesülni, ha nem éppen a "kis cél, kis hiba" elvét követik. Ha nincs elég játékos a várószobában, hogy ne keljen sokat várnunk, a játék mesterséges intelligenciával ellátott botokat ad akár a mi csapatunkba, akár az enemy csapatába. Ezzel a megoldással találkozhatunk Battle Royale módban is.

Irányítás

Az irányítás nagyon könnyen kezelhetőre sikerült. Akár érintő kijelzővel játszunk vagy Mechanikus Kontrollerrel. Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott irányítók közül nagyon kevés kompatibilis a játékkal, de remélhetőleg ez változni fog, egy konzol stílusú játéknál. Emulátorral is van lehetőség csatasorba állni, de a játék külön szerveren kezeli őket. Ha Emulatoros és mobilos közös squadban indítják a játékot, akkor egy közös szerverre kerülnek, ahol vegyes irányítást használó fegyveresekkel dobja őket össze a matchmaking.

Fegyverek, Loadout

Fegyvereket szintfejlődésért, és ládanyitásért is kaphatunk. Óriási fegyver arzenál sorakozik fel a játékban, amiket ha megszereztünk fejlesztenünk kell, hogy különböző módisításokkal tudjuk felszerelni. Fegyvereink szintjét tudjuk növelni, ha xp-t gyűjtünk hozzá, de külön XP kártyáért is tudjuk fejleszteni őket, hogy esetleg gyorsabb vagy nagyobb kapacítású tárral, scope-al vagy durvább tölténnyel modosítsuk fegyverünk tulajdonságiat. Loadout, vagyis felszerelésünk teljesen személyre szabható, attól függően milyen szinten járunk éppen: Elsődleges fegyverünk mellé még egy másodlagost is választhatunk ami lehet kés, pisztoly, vagy éppen SRMS rakéta vető. Operation Skill néven többfajta ultimate támadást is elő tudunk hívni, ami lehet lángszoró, shokkoló sniper, vagy minigun is. Ahogy fejlődünk Perkeket is tudunk aktiválni amit 3 stílusba sorol a játék és ezeket tudjuk különböző módon variálni. Scorestreaks-eket is tudunk használni amikből rengeteg fajta áll rendelkezésünkre, amiknek különböző lehívási értékük van, amiket az adott meccs közben gyűjthetünk. Ezekről egy összefogó cikkel készülünk nektek hamarosan. Egyelőre 44-es szinten tartok és még szerencsére nem ütköztem Pay-wall-ba, ami a fejlődés szempontjából nagyon lényeges információ. 

Mikrótranzakció, Battle Pass

Természetesen mint minden ingyenesen letölthető mobiljátékban itt is találkozhatunk mikrótranzakciókkal, ami által fegyvereket, fegyver, jármű skineket, vagy fegyver XP kártyákat vásárolhatunk. A Játékban nem csak készpénzért vásárolhatunk fizető eszközt, hanem a meccsekben való részvételért is kapunk "C" pénzt amiért szintén tudunk venni pár fegyvert. Battle Pass-t 8000 Ft-nak megfelelő összegért tudjuk megvásárolni, ami Battle Pass-os szintfejlődésünket különböző ajándékokkal honorálja a játék.

Összességében a Call of Duty Mobile a kezdeti szerver nehézségeken kívül egy Pazar mobiljáték lett, ami már nagyon közelít a PC-s, Konzolos minőséghez, akár a Battle Royale módot, akár a Multiplayer-t vesszük számításba. Aminek népszerűségi hulláma valószínűleg sokáig töretlenül fogja szállítani a játékosokat a mobiljátékok tengerén.

Kövessétek facebook oldalunkat és a Call of Duty: Mobile Hungary facebook oldalát, ha több információt szeretnétek, illetve ha egy jó közösséghez szeretnétek tartozni, akkor, csatlakozzatok Magyarország legnagyobb Call of Duty: Mobile közösségéhez. Kövessetek minket Youtube-on is, ugyanis rengeteg új videóval készülünk nektek nap, mint nap. További killekben gazdag, jó játékot kívánok nektek! Deq out!