Brawl Stars Teszt – a Triumvirátus harmadik tagja jött, látott és győzött

2019.01.07

A SuperCell mindig képes volt olyan játékokat piacra dobni, amik kifejezetten mobilkörnyezetre épültek kizárólag mobilos felhasználóknak. Ezek közül is kiemelkedő alkotás a Clash Royale (App Store, Play Áruház) és a Clash of Clans (App Store, Play Áruház), amik stratégiai játékoknak csak jóindulattal nevezhetőek, mégis a megvannak bennük azok az elemek, amik miatt egy élvezetes kis mobiljáték kerekedhetett ki belőlük. A Hay Day (App Store, Play Áruház) és a Bloom Beach (App Store, Play Áruház) is kifejezetten kellemes szórakozás, de nekik nem sikerült akkora rajongó tábort összeszedniük, mint fent említett társaiknak. 

A Brawl Stars megjelenése előtt már majdnem akkora közönség érkedlődött iránta, mint a Clash Royale kedvelői, ami köszönhető a jó marketingnek a vicces trailer-nek és a megjelenés előtt elérhető Béta verziónak, ami egyáltalán nem véletlen. Én valamiért sosem szoktam szeretni a nagy népszerűségnek örvendő játékokat. Nem tudom megmondani miért, de eddig egyik sem nyerte el annyira a tetszésem, hogy hosszabb időt foglalkozzak velük. példának okáért említeném a Fortnite-ot, ami különleges humorával és stílusával valóban egy igen jó játéknak mondható, de valahogy engem mégsem ragadott magával. A Clash Royale szintén nem tudta kellőképpen felkelteni az érdeklődésemet. Ezért így álltam a Brawl Stars-hoz is, és nagyon kellemeset csalódtam. De lássuk is, hogy miért:

A Brawl Stars alapvető különlegessége a változatos, de vicces karakterek, a különböző Event-ek, amik a játékmódokat is jelölik. Összesen 22 Brawler (karakter) áll a rendelkezésünkre, amiket nem tudunk egyből feloldani, rengeteg játék kell majd ahhoz, ha az összes szuper kis "huligánt" szeretnénk begyűjteni. Eddig nekem 7 Brawlert sikerült bezsákolnom köztük is egy különlegest, Darryl-t akit egy pakk vásárlásáért kaptam. Viszont a többi 6 karaktert minden plusz költség nélkül elég könnyen sikerült összeszedni. Tehát OP karaktereket pénz ráköltéssel, sokkal könnyebben tudunk szerezni, emiatt picit érezhető a Pay-To-Win hatás. De játék közben különösképpen nem okoz problémát. Mert ebben a játékban 1 brawler a Showdown-t leszámítva nem fog tudni nyerni egymagában. 

Több Event-et (játékmódot) is kaptunk a fejlesztőktől, amik tényleg annyira változatosak, hogy érdemes kipróbálnunk mindet. A Fő event a GEM GRAB ez szerintem a legtaktikusabb játékmód. 3v3 meccseket kell játszanunk, méghozzá úgy, hogy gyémántokat kell gyűjtenünk, amit a pálya közepén lévő kútból dobál ki a játék bizonyos időközönként. Ha 10 darabot összegyűjtött az adott csapat, akkor egy visszaszámláló indul el, és ha elért a nullához az adott csapat már nyert is. De vigyázat, ha meghal egy karakter a nála lévő összes gyémántot elveszíti és azt általában az ellenfél szokta olyankor felmarni, hogy nekik legyen meg a 10 darab. Ezáltal ez a játékmód a legtaktikusabb az összes közül. Mivel a kialakult helyzet bármelyik pillanatban az ellenkezőjévé válhat, és ha nem tudunk megfelelően és gyorsan reagálni, akkor bizony azt a kört már buktuk is. A Játékban nincs voice chat, pedig nagy szükség lenne rá, viszont rengeteg alternatív megoldás van jelenleg, amivel meg tudják oldani a player-ek a kommunikációt. Messenger csoportos hívás, vagy Discordon is. Mivel a Grab Gem követeli meg legjobban a kommunikációt, mert úgy billen a győzelem mérlege egyik oldalról a másikra, mint egy felturbózott Kejfel Jancsi. 

A másik nagyon népszerű Event a Showdown, ami talán a Battle Royale játékmódokhoz hasonlít a legjobban. Játszhatjuk egyedül vagy duóban egy társunkkal. Itt ládákból tudunk gyémántot gyűjteni, amivel erősödik a karakterünk, és ezáltal nagyobb sebzést képesek bevinni, hogy a végén ő maradjon egyedül. A Heist-ben pedig a két csapatnak meg kell védenie a pálya két végén lévő széfből a sajátjukat, míg az ellenfél trezorját el kell pusztítani,miközben 3v3 játékos harcol egymás ellen. Ez az Event is izgalmas tud lenni, de különösebb kihívást nem rejt magában. A Bounty játékmód már sokkal viccesebb ugyanis teamdeath match-et vagy sima deathmatch-et tudunk játszani, ahol a kill-ekért vérdíjat kapunk, egy csillagot a fejünk fölé, amit akkor veszítünk el, ha minket is megölnek, és a vérdíj azonnal átugrik gyilkosunk fejére. Egy igazi ereszd el a hajamat játékmód ez. Ezen kívül még számos típus került be a játékba, amik lehetnek speciális event-ek, vagy csupán időkorlátosak amiket bizonyos ideig tudunk csak játszani. 

A Brawlerek harcstílusa elég változatosra sikerült, ami hatalmasat dob a játékélményen. Mert minden karakternek van egy saját fegyvere és egy bizonyos sebzés után előhívható "ultija" Ami mindenkinek egész más. Nita például képes egy medvét előhívni, míg Colt egy nagy sebzésű sorozatot lő ki a fegyveréből. Amíg Bull bika módjára neki ront a tömegnek nagy sebzést okozva ezzel. A Fegyverek minden szereplőnek adottak. Általában shotgun vagy pisztoly a jellemző, de EL Primo például puszta kézzel csépeli a népet, míg Barley Molotov koktélt szolgál fel welcome drink gyanánt. 

Összességében a Brawl Stars humoros kivitelezése mellett egy bizonyos szint után komoly taktikát követel meg, ezáltal rákényszerítve minket arra, hogy csapatban-összhangban tudjunk játszani a többiekkel. A Vicces rajzok és változatos event-ek miatt minimálisra csökkentették a fejlesztők a játék kifulladását. Hátrányként egyes egyedül a fizetős tartalmakat tudnám felsorolni, mivel ha megtetszik, egy adott karakter még pénzért sem tudjuk megvenni. Csupán Box-okat nyithatunk, amikből véletlenszerűen kaphatunk karaktert. Sajnos pont az ilyen mikro tranzakciós loot box rendszer miatt kezdett el Amerikában vizsgálódni a szerencsejáték bizottság, hogy ez a box rendszer vajon annak számít-e, azt majd ők megmondják. Ha hivatalosan is állást foglalnak, az ügyben történhet némi változás, de egyelőre ez még messze van, egyáltalán ha beigazolódik az általuk felvetett kérdés. Ezt leszámítva a Brawl Stars remek kis szórakozás lett rövid és hosszú távon egyaránt. 

Hazánkban két videóst emelnék ki, kik jeles képviselői a játéknak. Clash With Zsomac És Peti Channel-t. Zsomac már régi motoros a videós szakmában, míg Peti Channel személyében egy egészen új Youtuber-t ismerhetünk meg. Ha szeretitek a Bralw Stars-t mindenképpen érdemes feliratkozni a csatornájukra, mivel nagyon sok látványos, és tanulságos gameplayt láthattok tőlük.