Area F2 – Bezárta kapuit – Vélemény cikk

2020.05.21

Idejét sem tudom pontosan, mikor ütötte fel elsőnek a fejét, hogy Mobilos Rainbow Six: Siege játék készül. Akkor még találgattunk csak, hogy valóban egy Ubisoft gondozásában készülő project, amit látunk, vagy csupán egy jól összerakott másolat. Teltek múltak a hónapok, aztán a semmiből hirtelen előtűnt az Area F2, ami nem csak játékmenetben, de a pályák kinézetében, pontrendszerben, és bizony még a karakterek között is rengeteg hasonlóságot vélt felfedezni az is, aki csak videón látta a szivárvány hat osztag multiplayeres működését. Én titkon abban reménykedtem, hogy a felek megegyeztek egymással, és az Ubisoft zöld utat adott a Qookka Games-nek az Area F2 kapcsán. Hát nem így történt. 

Ugyanis az Area f2 kiadójánál, valaki úgy gondolta, teljesen helyén való, ha minden egyes hajszálig hasonlító játékot úgy állítunk be, hogy csak stílusában hasonló. Ezért lehetett mindenhol ezt olvasni, hogy az első körökre osztott shooter (CQB -close quarter battle) mobilon. De ez azért jóval több volt annál. Hiszen nem csak a fő karakterek tulajdonságait másolták le, hanem a pontrendszert, pálya mechanikát, és a design-t is tekintve. A drónozás, kamerafigyelés és falmászás, függeszkedés elemeit nem is tekintve. 

Amikor az Ubisoft bejelentette, hogy pereli az App Store-t és a Google Play Áruházat mivel nem veszik le az Area F2 áruházaikból, akkor már úgy éreztem, hogy túl nagy baj nem lehet, ha nem egyenesen a Qookka Games- t támadják. Az Apple és a Google nem akarták levenni a játékot áruházaikból, ám mégis a Qookka Games kiadott egy közleményt, miszerint ők veszik le a játékot, arra hivatkozva, hogy sok játékos nem tudta mit kell csinálni egy adott körben. Tessék??? Tényleg ez volt a kiváltó ok, hogy néhány játékos nem tud vele játszani? És a többség? Aki tud és szeretik? Azokkal mi lesz? 

Számomra úgy tűnik az egész mintha a fejlesztők nem számoltak volna ilyen fajta lehetőséggel, hogy megvádolják más tulajdonú szellemi értékek felhasználásával. Pedig ha másra nem is, de erre számítani kellett. Pedig most végeredményben a játék nem található sem az App Store, sem pedig Play a Áruház polcain sem. Alternatív oldalakról még be lehet szerezni a játékot, de sajnos a szerverek már nem élnek. 

Így most az Ubisoft örül, a Qookka Games beinduló bevételeiktől estek el nagyon gyorsan, de akik igazán vesztesei ennek az ügynek, azok a játékosok maguk, akik szerették és élték az AF2-t. Bevallom, köztük vagyok én is, hiszen valóban egy egész jól sikerült játékot raktak le elénk a srácok, és ha másban nem is, de abban reménykedhetünk, hogy átdolgozva az egész mechanikát, egy kevésbé copy bélyeggel illetet játékkal térnek vissza akár az Area F2 személyében, akár egy új project-ként. 


Én ezzel a videóval szeretnék búcsuzni a játéktól, ugyanis Stream alatt, és Streamen kívűl is nagyon jó kis társaság jött össze a játék által, amiért mindig is hálás leszek az Area F2-nek. 


Deq