A Gamerek online fizetési szokásait vizsgálta az ACI Worldwide és a Newzoo

2018.08.15

A Gamerek online fizetési szokásait vizsgálta az ACI Worldwide és a Newzoo, amiből kiderül, hogy a gamerek attól félnek a legjobban, hogy a pénzükért semmit nem kapnak, konkrétan csalás áldozatai lesznek. Kicsit bontsuk szét ezt a kérdést, mert ez így azért nagyon le van sarkítva. 

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban 2000 játékost kérdeztek meg a váráslási szokásaikról, akiknek 19 százalékával történt már csalás, vagy csalás szerű élmény, akik minden bizonnyal nem akarják mégegyszer átélni ezt, ebből addódik, hogy a megkérdezettek 33 százaléka fél az online játékvásárlás valamilyen nemű csalásától. A felmérésből még az is kiderül, hogy legkevesebben játékkonzollal játszanak, de mégis ezen a platformon a legjobb a fizető játékosok és tulajdonosok aránya.   Valószínűleg a zárt biztonságosabbnak mondható rendszer miatt illetve, hogy más alternatívákon, nagyon nehéz, de inkább lehetetlen beszerezni a játékokat, kiegészítőket. 

A megkérdezettek 95 százaléka mondta, hogy rendelkezik, illetve játszik okostelefonnal, viszont a sok ingyenes alkalmazás miatt itt a legkevesebb a fizetős réteg. A német játékosok 40 százaléka mondta, hogy szokott vásárolni mobilon, nekik a kétharmaduk még a játékon belüli vásárlásra is költött. 

Szerintünk a mobilon játszó emberek többsége inkább az alkalmazáson belüli vásárlást kultiválja, annak ellenére is, hogy minimális összegért, minimális valódi érték társul egy-egy játékon belül a tranzakcióhoz. Teljesen érthető, hogy manapság mégis inkább egy ingyenes játékot próbálnak ki a playerek, amik ha megfelelnek az elvárásaiknak, akkor hajlandóak némi nemű összeggel hozzájárulni a csapat és a játék sikeréhez. Azonban ennek az üzletpolitikának az a hátránya, hogy egy nyereség orientált kapitalista rendszerben, ahol csak a nyereség adatai számítanak, ott bizony felerősödik a Pay-to-Win vásárlási forma, ami egy single player játékban nem olyan nagyon számottevő, de egy PvP vagy multiplayer játékban jelenthetnek gondot. Míg egy prémium címmel szemben, végtelen játékidőt kapunk, semmi sem korlátozz minket, ezen felül pedig a konzol játékélményt elsősorban premium játékoktól kapjuk. Az ingyenes alkalmazások között is előfordul szerencsére olyan ami teljes mértékben a konzol-pc-s élményt adja, viszont egyenlőre még többségben vannak a pay-to-win alkalmazások amik bizonyos értelemben a pénzért vásárolt csalás fogalmát elégítik ki. A Technika fejlődik, a telefonok és játékok egyre stabilabban futnak, ezért bízunk benne, hogy a játékosok vásálási szokása picit majd jobban húzz a prémium játékok irányába is.